Har du savnet tynn, sprø, men likevel saftig pizzabunn, i motsetning til den litt soggy papp-bunnen som glutenfritt ofte blir…?

Mitt første forsøk på glutenfri gjærdeig ble en stor skuffelse. I mitt stille sinn hadde jeg tenkt at siden jeg var en racer på vanlig gjærbakst så burde det ikke være vanskelig å bake glutenfritt. Vel..

For å være helt ærlig, så ble mitt første, andre, tredje, femte… tiende… forsøk på glutenfri gjærbakst ikke bare en skuffelse, men nærmest katastrofalt. Enten ble det sprettballer, kanonkuler eller fettklumper. Pappsmaken var ikke til å ta feil av heller. Det var så ille at jeg rett og slett ikke kunne ha med gjærbakst i den første boken min, bortsett fra «Bollerøre», men det er en deig som er nesten flytende og som derfor ikke kan trilles eller formes, men må lages i muffinsformer. Smaker dog himmelsk.

Jeg har lest glutenfrie blogger og kokebøker til øyet har blitt stort og vått. De fleste som har jobbet med glutenfri gjærbakst vet at om man bruker for mye mel, dvs. om man lager en deig som kan trilles, så blir det kanonkuler, eller om man er heldig, sprettballer. Jeg har derfor sett folk jobbe med plasthansker, oljete hender, alt mulig rart for å klare å jobbe med deigen. Jeg pleide å klaske rundstykkene på bakebrettet med en skje, men de ble jo ikke så pene å se på da…

Jeg så lyset

Jeg klarte å utvikle en oppskrift på gode glutenfrie rundstykker med havremel (den mest leste oppskriften på bloggen) men fordi jeg på det tidspunktet klarte å knekke koden med speltsurdeig, så kom jeg meg aldri videre med eksperimenteringen. Inntil nå nettopp. Denne oppskriften er bare HELT fantastisk og den kan både trilles og rulles og dilles og dalles UTEN at du trenger både et tonn med olje eller hansker. Og ikke minst, du slipper at baksten ser ut som små vilkanutbrudd etter at den er ferdigstekt. 🙂

Oppskrift på skolebrød

Oppskrift på småboller og skillingsboller, eller kanelsnurrer, om du vil… 🙂

Oppskrift: GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykker

1,5 dl. laktosefri melk

150 g. laktosefri yoghurt eller rømme, ev. en blanding

30 g. smeltet smør

1/2 pk. tørrgjær

1 ts. sukker

ca. 190 g. glutenfri lys blanding + ca. 50 g. til utbaking

2 ts. fiberhusk

1/3 ts. hjortetakksalt (dette er den hemmelige ingrediensen og kan IKKE utelates!)

Tilbereding

Varm opp melk, yoghurt og smør til ca. 38-40 grader. Tilsett sukkeret og  tørrgjæren og visp til tørrgjæren har løst seg opp. Dette gjør at gjæren starter å jobbe mer effektivt og raskere. Bland 190 g. av den glutenfrie blandingen med fiberhusk og hjortetakksalt og tilsett væsken. Rør godt. Deigen er nå ganske løs og det skal den være! La deigen heve i ca. 1 time.

Legg en del mel, ca. 30-50 g.,på bordet og kna deigen slik at den blir smidig og lett å kjevle ut. (Deigen inneholder lite mel og da gjør det ikke noe om man knar inn litt mer!) Bak ut:

Vil du heller lage pizzasnurrer?

Rundstykker: Etterhev i ca. 45 min. og stek i 220 grader i ca. 12-15 min.

Oppskrift: GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykkerPizzabunn: Kjevle ut til en tynn bunn (ev. så tynn/tykk du selv ønsker bunnen) og forstek bunnen på 250 grader i 4-8 min. alt etter hvor tynn bunnen er.

Oppskrift: GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykkerLegg på det du ønsker av fyll og stek pizzaen videre i ca. 10 min. eller til osten er smeltet. Husk at vanlig hvitost er naturlig lav på laktose slik at den fin kan spises også under lavFODMAP-eliminasjon.

For pitabrød av glutenfri gjærdeig: Lag runde boller og la de heve i ca. 45 min. Kjevle bollene flate, til de er ca. 1 cm. høye. Steketemperatur: 250 grader i ca. 6-8 min.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre