Glutenfrie hveteboller og skillingsboller

av | Desserter og kaker, Glutenfri bakst, Kos, lavFODMAP oppskrifter

Noen har kanskje fått med seg at jeg har klart å knekke koden på hvordan lage glutenfri gjærbakst?

Både glutenfrie pizza, pitabrød, rundstykker og pizzasnurrene har blitt helt perfekte. Mange har allerede laget disse oppskriftene og vært veldig fornøyde og flere har spurt etter oppskrift på glutenfrie hveteboller og skillingsboller. (Noen har gjort meg oppmerksom på at det er litt rart å kalle oppskriften for glutenfrie hveteboller og skillingsboller og det er jo faktisk sant… Grunnen til at jeg valgte å kalle oppskriften for akkurat det er nok fordi dette er det nærmeste jeg kommer til vanlige hveteboller, med glutenfritt mel! 😀 )

Høsten er like om hjørnet og da er det tid for kveldskos med kakao og nystekte glutenfrie hveteboller og skillingsboller!

Se også: Slik lager jeg skoleboller/skolebrød

Prøv også: Fantastisk gode, og enkle, tebrød 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Glutenfrie hveteboller og skillingsboller

350 g. glutenfri, lys melblanding + ca. 50-100 g. til utbaking (jeg bruker TORO sin)
80 g sukker
15 g. fiberhusk
1 ts. kardemomme
2/3 ts. hornsalt
1 pakke tørrgjær

40 g smør
1 dl. laktosefri fløte (om du har melkeallergi kan du bruke kokosmelk)
2 dl laktosefri yoghurt (du kan også bruke laktosefri rømme eller kokosmelk)

2,5 dl. laktosefri melk

1 egg til pensling

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, fiberhusk, kardemomme og hornsalt i en bolle. Smelt smøret og bland inn laktoserfri fløte, laktosefri yoghurt og laktosefri melk. Rør inn tørrgjøren i væsken slik at den løser seg helt opp. Bland det tørre med væsken og rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være. La deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time.

Trill deigen ut til boller og etterhev i minst 1 time på et lunt sted.

For boller:

Lettpisk et egg og pensle bollene.

Prøv også: Slik lager jeg gluten- og laktosefri croissanter

For skillingsboller:

60 g. romtemperert smør

40 g. sukker

1-2 ts. kanel (jeg liker mye kanel, om du ikke er så glad i kanel kan du bruke mindre)

Kjevle ut deigen. Smør smør- og kanelblandingen på hele deigflaten og rull sammen til en pølse. Skjær opp i ca. 2 cm. emner og sett på bakepapirkledd stekeplate.

Etterhev bollene i en times tid.

Stek bollene på midterste rille i ovnen på 200 grader i ca 12 min.

Glutenfrie hveteboller og skillingsboller

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Annonse
Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

38 Kommentarer

  1. S

    Jeg gleder meg til å prøve disse!

    Svar
    • Cecilie

      Det kan du trygt gjøre, for de er kjempegode!

      Svar
  2. helgakvamme

    Åhhh tusen takk! Nå blir barnebarnet mitt glad. Fantastisk at du deler denne med alle ???

    Svar
    • Cecilie

      Såååå kjekt å høre! Send gjerne rapport om de faller i smak hos barnebarnet! C.

      Svar
  3. Grete Olsen

    Disse skal jeg lage!! ? Bruker du varmluft eller over og undervarm?
    Skal fiberhusk has tørr i blandingen?

    Svar
    • Cecilie

      Jeg bruker ikke varmluft, men over-og undervarme. Fiberhusken har jeg i sammen med der tørre. Lykke til! 🙂 C.

      Svar
  4. Maria

    Hei! Er det viktig at det brukes laktosefri melk eller kan man bruke laktoseredusert melk? 🙂 Og kan man bruke rømme istedenfor kesam? 🙂 Gleder meg til å prøve oppskriften 😀

    Svar
    • Cecilie

      Laktoseredusert melk går helt fint. Jeg har ikke prøvd å bytte kesam med rømme, men vil tro det burde gå bra. Bare å prøve, og fortell gjerne om hvordan det har gått! 🙂 C.

      Svar
  5. Anne

    Blir det ikke litt feil å kalle det hveteboller? Hadde noen tilbudt meg low fodmap hveteboller ville jeg ikke trodd på dem. Men gleder meg til å prøve oppskriften

    Svar
    • Cecilie

      Haha, vet du, jeg så det selv rett etter jeg hadde postet det. Og ja, det er feil og jeg skal skrive litt om det… 🙂 Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! 🙂 C.

      Svar
  6. Belinda

    Hei! Disse så jo bare supergode ut! 🙂 Mangler kesam, men ser jeg har en boks kokosmelk. Har ikke brukt dette tidligere.. Kan jeg bruke den romtemperert, eller burde den være kald?

    Svar
    • Cecilie

      Beklager sent svar. Det viktigste er at deigen ikke blir for kald, Dvs. At væsken samlet sett er rundt 37 grader. C.

      Svar
  7. Anneli

    Hvilken melblanding bruker du? 🙂

    Svar
    • Cecilie

      Toro glutenfri lys blanding. C.

      Svar
  8. Kristin

    Jeg bakte disse, de var knallgode, men mannen min reagerte veldig på dem. Hva kan det være?

    Svar
    • Cecilie

      Så synd da! Det er ikke lett å si hva det kan ha vært, men jeg vet at noen reagerer på gjærbakst (også glutenfri) om den komme rett fra ovnen, altså når den er helt fersk. Hvis det er første gangen er det også vanskelig å vite om det virkelig var bollene eller noe annet. Man bør teste ut flere ganger før man er sikker på at reaksjonen kom fra en bestemt matvare. 🙂 Hvilken glutenfrie melblanding brukte du forresten? C.

      Svar
      • Kristin

        Jeg brukte Toro glutenfri fin kakemiks. Han har testet to ganger, først da de var ferske, og andre gang fra fryseren, da spiste han bare 1.

        Svar
        • Cecilie

          Jeg vet at TORO glutenfri kakemiks inneholder guargummi, som er lavFODMAP, men som noen kan reagere litt på ved stort inntak. Min mage bli litt rar av det. Ellers er det vanskelig å si hva det kan ha vært! C.

          Svar
  9. Anita

    Hei.
    Trilles som et rektangel men… Mulig dumt spørsmål, men hvor stor triller du leiven i cm sånn ca?

    Svar
    • Cecilie

      Hmmm…. si det…. for å være helt ærlig så er ikke jeg så flink til å overføre øyemål til cm…. den skal ihvertfall være ca. 1/2 cm. tykk. Håper det hjalp! 🙂
      C.

      Svar
  10. Elisabeth Lie Nilsen

    Veldig bra oppskrift – med supert resultat!! Tusen takk for at du tok deg arbeidet med å pønske denne ut! 🙂 Var rimelig sikker på at dette ikke kunne gå bra (er ikke noe bakekone :-)) Men de ble luftige og gode – og de var enkle å lage! 🙂 Hva skulle vi gjort uten deg? 🙂 <3 <3

    Svar
    • Cecilie

      Jeg blir sååå utrolig glad for å høre dette! Jeg hadde jo nesten gitt opp glutenfri gjærbakst jeg også, men etter jeg fant opp denne oppskriften har jeg virkelig kost meg med å bake igjen. Godt å høre at den fungerer for «ikke bakekoner» og! ? C.

      Svar
  11. Randi Hidle

    Dette må prøves! Trenger en bruke laktosefrie produkter dersom en tåler laktose?

    Svar
    • Cecilie

      Nei, absolutt ikke! Bruk vanlige meieriprodukter om du tåler det. 🙂 C.

      Svar
  12. M

    Jeg sliter med at all glutenfri bakst sklir ut og blir helt flatt og dermed kompakt. Har du noen ideer om hva jeg gjør galt? ?

    Også denne oppskriften fløt ut på stekebrettet og ble helt flate, både bollene og kanelsnurrene ?

    Svar
    • Cecilie

      Hever de? Kanskje du bruker for varm væske? Eventuelt kan du prøve med litt mer mel. C.

      Svar
      • M

        Ja de hevet, bollene hevet godt og kanelsnurrene helt ok. Men under heving flyter de ut og fortsetter å flyte ut når det stekes. Kan godt være at jeg har hatt for varm væske om det kan ha betydning ja, har fått høre gjær «jobbet» bedre med varm væske så kanskje den alltid har vært for varm da.

        De gangene jeg har prøvd med mer mel har baksten blitt så kompakt at det ikke har vært mulig å spise utenom når det har vært rykende ferskt fra ovnen, hehe!

        Svar
        • Cecilie

          Hvis de hever, så er det neppe for varm væske som er problemet. Denne oppskriften er det veldig lite mel i og det gjør derfor ikke noe om du bruker litt ekstra mel når du knar deigen. Bollene blir ikke harde, trust me! 🙂 C.

          Svar
  13. Lene Sofie

    Dette så kjempe godt ut!! ?

    Tror du jeg kan bruke 3 dl fløte? Og droppe kesam?

    Svar
    • Cecilie

      Ja, det tror jeg faktisk! Det kan hende du må bruke litt mer mel da, men bare ikke bruk for mye mel. Deigen vil sette seg etter første heving! C.

      Svar
  14. Christina

    Hei! Disse ser fantastisk gode ut!? gleder meg til å prøve?
    Går det ann å bruke fersk gjær her? Og kan man bytte ut fløte med helmelk?? klem fra Christina

    Svar
    • Cecilie

      Fersk gjær går helt fint, og du kam også bytte fløten med helmelk, men da er det mulig de blir bittelitt tørrere. 🙂 C.

      Svar
  15. Hege

    Desse var veldig gode! Etter at sambuaren fikk en knekk, etter råd frå legen om å starte med lavFODMAP-mat, så ga dette ein stor opptur! Var skeptisk når smøret klumpa seg/stivna og gjæra ikkje løyste seg opp, men dette blei suksess ? takk!

    Svar
    • Cecilie

      Hehe, godt å høre at skepsisen gikk over til glede over god gjærbakst! C.

      Svar
  16. Renate

    Hei! Disse bollene ble veldig gode, men jeg synes de var litt lite søte i forhold til boller ellers. Hvis jeg vil ha mer sukker, må jeg da ta tilsvarende mindre mel i?
    Hilsen Renate

    Svar
    • Cecilie

      Hei, og beklager at jeg er treg med å svare her!
      Hvis du vil ha mere sukker i bollene kan du bare ta mer sukker. Du strenger ikke å endre på noe annet i oppskriften. C.

      Svar
  17. Marit

    Hei. Hva er funksjonen til hornsalt i denne oppskriften? Kan man kutte det ut? Vennlig hilsen Marit

    Svar
    • Cecilie

      Jeg er litt usikker på hva hornsaltet gjør, rent kjemisk, men på meg virker det som om det binder væsken og lager deigen mer smidig, uten at man må tilsette så mye mel. Så nei, jeg ville ikke kuttet ut hornsaltet her.

      C.

      Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Annonse