For noen dager siden fant jeg ut at jeg måtte teste å lage sjokoladekake av surdeig på spelt. Dette er noe jeg ikke har gjort før og jeg var derfor veldig spent på resultatet. Siden jeg laget oppskriften mens jeg laget kaken, ble det ekstra spennende.

Uten glasur er denne kaken kanskje litt lite søt, men med glasur ble det en utrolig god balanse. Dette er altså en kake jeg absolutt kan anbefale til alle dere som har begynt å bake med speltsurdeig. Og til dere som ikke har kommet i gang enda: Det er ikke så komplisert som man kanskje skulle tro!

Her er oppskriften på speltsurdeigsbrød fra begynnelse til slutt.

LavFODMAP sjokoladekake av surdeig

1,5 dl. laktosefri melk

150 g. speltmel

2 ts. starter av spelt (se oppskriften på speltsurdeigsbrød fra begynnelse til slutt)

***

4 egg

200 g. sukker

200 g. smeltet smør

4 ss. kakao

1,5 ts. bakepulver

Glasur

150 g. mykt smør

125 g. melis

2 ss kakao

1 egg

 

Lag kaken:

Kvelden før du skal bake kaken: Bland den laktosefrie melken med speltmel og starter. La deigen stå på kjøkkenbenken til dagen etter.

Dagen du skal bake kaken: Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør, kakao og bakepulveret og pisk inn speltsurdeigen.

Hell røren over i en kakeform (24-26 cm. i diameter) og la røren stå i 1-3 timer. Første gang jeg laget kaken stekte jeg den med en gang (som på bildet). Dette fungerte helt fint. Konsistensen på kaken ble litt mer kompakt. Ved å la kaken stå i noen timer på benken, før steking, ble den litt mer luftig og litt syrligere. Jeg må innrømme at jeg er litt usikker på hva jeg likte best.

Stek kaken på 200 grader, nederste rille, i 25-30 min.

Lag glasuren:

Mens sjokoladekaken av surdeig blir kald kan du lage glasuren. Pisk smør, melis og kakao luftig. Tilsett egget og pisk til egget har blandet seg med glasuren.

Når kaken er helt kald legger du på glasuren.

Å lage sjokoladekake av surdeig kan virkelig anbefales og «testpersonene» (familien) har allerede bestilt kaken til 17. mai.

Har du ikke startet å lage surdeig enda? Da kan du lage glutenfri brownies, som også er lavFODMAP.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.