Glutenfrie og laktosefrie skoleboller 

av | Desserter og kaker, lavFODMAP oppskrifter | 14 kommentarer

Etter at jeg postet et bilde av glutenfrie og laktosefrie skoleboller for noen dager siden har jeg fått mange spørsmål om oppskriften. Jeg har tidligere postet oppskrift på søt gjærbakst og vaniljekrem og tenkte at det kanskje holdt, men siden det er litt knotete å bruke to innlegg til en oppskrift, skriver jeg oppskriften i ett innlegg nå.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

Denne oppskriften gir ca. 16 skoleboller.

350 g glutenfri lys melblanding + ca. 50 g til utbaking

80 g sukker

15 g fiberhusk

1 ts kardemomme

2/3 ts hornsalt

1 pakke tørrgjær

40 g smør

1 dl laktosefri fløte

2 dl laktosefri yoghurt

2,5 dl laktosefri melk

1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, fiberhusk, kardemomme og hornsalt i en bolle. Smelt smøret og bland inn fløte, yoghurt og melk og varm væsken til ca. 38-40 grader. Pisk tørrgjæren ut i væsken slik at den løser seg helt opp. Bland melblandingen med væsken og rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være, den vil bli mindre klissete etter hvert.

Forhev deigen i ca. en time.

Mens deigen forhever lager du vaniljekremen

 

Lagre

Lagre

Vaniljekrem

1 dl laktosefri melk

1 eggeplomme

15 g sukker

1 vaniljestang eller litt vaniljesukker

7 g maisenna

Varm opp melken med vaniljesukkeret (eventuelt del vaniljestangen og skrap ut frøene) og sukkeret og sett den til side. Rør sammen eggeplommen og maisenna. Hell den varme melken over og varm det hele forsiktig opp igjen. La blandingen avkjøles.

Trill deigen ut til boller og lag en relativt stor grop i deigen.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

Legg en stor skje med den kalde vaniljekremen i hver grop.

Glutenfrie og laktosefrie skoleboller

La bollene etterheve i ca. 1 time. Det er viktig at bollene får god nok til til å etterheve for at de skal bli luftige og fine. En av grunnene til at boller ofte sprekker er at man ikke har etterhevet lenge nok. En annen grunn, spesielt med glutenfri gjærbakst, er at deigen har inneholdt for mye mel.

Stek bollene i 220 grader i ca. 12-15 minutter på midterste rille.

Når bollene er kalde lager du en tjukk grøt av melis og litt vann. Smør dette på bollene og dypp bollene i kokos.

(Jeg har valgt å avbilde bollene uten kokos for å vise at de ikke er sprukket og ser tørre ut!)

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

14 Kommentarer

 1. Kristin bergheim

  Den samme oppskriften ( gjærbakst)som er i den nye boka di?

 2. Kristin bergheim

  Nettopp laget boller. Godt fornøyd med resultatet selv om jeg fremdeles synes vanlige skoleboller ( av hvetemel) som jeg laget før ble enda bedre. Takk for oppskriften. Elsker den nye boka di!!☺

  • Cecilie

   Hahahaha, den som sier at glutenfri gjærbakst er bedre enn vanlig gjærbakst har ikke smakt virkelig god vanlig gjærbakst. Så jeg er enig med deg, vanlig gjærbakst er bedre. Når det er sagt så er dette den oppskriften som jeg synes er det nærmeste jeg har kommet til vanlig gjærbakst både i konsistens og smak. Så fint at du liker den nye boka, tusen takk for tilbakemeldingen! C.

 3. Maren

  Heihei! Jeg har planer om å prøve denne oppskriften til fastelavn neste søndag, og lurte på hva merket er på det melet du bruker? 🙂

  • Cecilie

   Jeg bruker TORO lys, glutenfri melblanding. C.

 4. Nora

  Hei!
  Bruker du matfløte eller kremfløte i oppskriften? Elsker boller så gleder meg til å prøve:)

  • Cecilie

   Jeg bruker laktosefri kremfløte. Lykke til med baksten! 😀 C.

 5. Asrunn

  Hei! Takk for oppskrift. Jeg er så uheldig at jeg har både glutenintoleranse, melkeintoleranse (dvs melkeproteinet, trod jeg tåler laktose) og eggeintoleranse. Er det mulig å bake noe som helst uten gluten, melk og egg som blir godt? Har nærmest gitt opp. ?

  • Cecilie

   Aiai, her har jeg vært sløv og ikke sett denne kommentaren! MEN jeg har ikke veldig mye erfaring med å bake uten melk og egg… Beklager! C.

 6. Marte Bryn

  Hei,

  Kan bollene fryses med vaniljekremen?

  Marte

 7. Pia

  Prøvde å lage disse bollene men da jeg skulle rulle de ut så opplevde jeg at deigen var så klissete at det knapt gikk, så måtte bruke veldig mye mel for å få de faste. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre bedre neste gang? De ble gode men ekstremt kompakte og ikke luftige i det hele tatt.

  • Cecilie

   Hei,
   bollene skal bli luftige og fine, så da er det noe galt ja – eller for mye mel, som du sier. Eltet du deigen en stund før den ble satt til forheving? Fikk deigen forhevet minst en time og etterheve minst en time? Det er ikke unormalt at du må bruke litt mel for å bake ut, men bollene skal fortsatt bli luftige og gode…. Og husket du å bruke hjortetakksalt og fiberhusk? Hehe, jeg må jo bare spørre… 🙂 C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.