Gluten- og laktosefrie GODE rundstykker med havre

av | Frokost og lunsj, Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter | 30 kommentarer

Da jeg laget glutenfrie smultringer til jul skjønte jeg at det måtte være noe spesielt med hjortetakksalt som gjorde deigen smidig og jeg tenkte da at jeg måtte prøve å lage glutenfri gjærbakst med hjortetakksalt. Senere har jeg også lest litt om at andre har brukt det med godt hell i vanlig gjærbakst og da måtte jeg prøve det i glutenfri gjærbakst. Jeg har aldri likt glutenfri gjærbakst før, men må innrømme at disse gluten- og laktosefrie GODE rundstykker med havre er noe av det nærmeste jeg har kommet til «vanlig» gjærbakst!

Til 8 gluten- og laktosefrie GODE rundstykker med havre trenger du:

1,5 dl. vann

1,5 dl. laktosefri yoghurt naturell

2 ss. olje

1/2 pose tørrgjær

1 ts. sukker

60 g. havremel (lag havremel selv)

200-220 g. TORO glutenfri lys melblanding (du kan bruke 50/50 med grov melblanding om du vil ha en grovere variant)

1/3 ts. hjortetakksalt

Fremgangsmåte:

Kok vannet og la det avkjøle seg i 5 min. og tilsett youghurten. Blandingen skal nå ha en temperatur på ca. 40 grader. Om væsken er for varm må du vente litt før du tilsetter gjær, olje og sukker. Rør godt slik at gjæren løser seg opp. Tilsett havremelet og rør godt. La blandingen stå i 1-2 min. Bland litt av den glutenfrie blandingen med hjortetakksaltet og bland det inn i deigen. Rør så resten av melet, litt og litt inn. Det er mulig du må justere litt med melet, men husk at blandingen skal være veldig bløt, men ikke rennende.

Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1 time.

Sett rundstykkene med skje på bakepapirkledd stekeplate og la heve i 45 min. Til 1 time.

Stekes på 225 grader, i 12-14 min. på midterste rille i ovnen.

Dette er, uten tvil, de beste glutenfrie rundstykkene jeg noensinne har laget!

 TIPS: Om du vil lage en lys variant kan du erstatte havremelet med lys blanding. Det gjorde jeg i går og også de rundstykkene ble knallgode.

 

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

30 Kommentarer

  • Cecilie

   Ja, ikke sant! Jeg har prøvd å fryse de. Skal ta opp noen til i morgen, så får jeg se om de tålte en tur i fryseren og. 🙂

 1. Ina

  Endelig noe som smakte godt i denne dietten 🙂 Tusen takk for oppskrift! Tålte de fryseren Cecilie?

  • Cecilie

   Tsuen takk! Vet du, jeg har vært litt inne i en vaffel/pannekakeperiode, så jeg hev rundstykkene i frysen og glemte de der. Jeg skal sjekke i morgen!

 2. Hege

  Mine ble helt flate… Noe jeg kan ha gjort galt?

  • Cecilie

   Var de luftige og fine inni? Mine blir også litt flate siden det er lite mel i, men de blir veldig luftige og fine likevel. 🙂

   • Hege

    Ja, altså de var gode, men bare veldig flate 🙂 Delte de ikke opp når jeg hadde pålegg på. Må nok prøve igjen, men jeg hadde litt ekstra mel i siden jeg synes deien var veldig flytende. Følte kanskje jeg kunne tatt ender mer i eller vil det ødelegge de? 🙂

    • Cecilie

     Litt av poenget er nok at deigen skal være litt flytende, det er derfor rundstykkene blir så saftige, men litt vel flate… 🙂 Du må gjerne forsøke med litt mer glutenfritt mel i, men da kan jeg ikke garantere at de blir like saftige. Lykke til, og fortell gjerne hvordan det går!

  • Cecilie

   Beklager sent svar her! Ja, jeg synes de holder seg godt i fryseren.

 3. Victoria Husebye

  Hei igjen. Prøvde meg på oppskriften nå. Jeg fikk ikke deigen til å bli særlig flytende? Fikk ikke tilsatt mer enn ca 150 g av mel og måtte likevel tilsette mer vann. Hva gjør jeg feil?

  • Cecilie

   Høres rart ut… Hehe… sikkert dumt spørsmål… men er du sikker på at du hadde laktosefri yoghurt og målt opp rett?

   • Marie

    Jeg har prøvd oppskriften i dag og mine rundstykker ble heller ikke flytende, brukte ikke alt melet men jeg kunne rulle de forsiktig. Ble litt klissete

     • Marie

      Sto ikke til forventningen…. står ikke hvor mange det skal lages så jeg lagde 16 ganske små emner… men de hevet seg ikke så de ble små og harde og lite fristende… Finner en annen oppskrift neste gang…

      • Cecilie

       Huffda! Ikke lett å vite hva som gikk galt! Har ikke opplevd at det ikke har hevet og lurer på om du kan ha brukt for varm eller kald væske? C.

 4. Marte

  Kan ein bruke bakepulver istaden for gjær? Tåler ikkje gjær så godt 🙂

  • Cecilie

   Om du bruker bakepulver kan du like godt lage scones, tenker jeg! 🙂 Xxx.

 5. Cecilie

  Brukte 3 dl lettmelk i stede for vann/yoghurt. Ble kjempegode. Mulig jeg ville droppet heving nr.2 føler de flatet it da.

  • Cecilie

   Takk for tilbakemelding! Jeg har prøvd med bare en heving, men synes ofte baksten blir tørrere da…. Mulig det er bare noe jeg tror… 🙂

 6. Elin

  Brukte denne oppskriften som base, men tåler dårlig gjær så kombinerte bakepulver og natron, hadde i 2 se pofiber. 1/2 dl mandel mandel mel. Muffins former og volah rund/Stones 🙂

 7. Tone Forbord

  Prøvde denne i dag. Utrolig saftige og gode ( men mine ble også flate. Også så enkle å lage . Håper de holder seg like gode til frokosten i morgen tidlig 🙂

  • Cecilie

   Hehe, ja, litt flate blir altså mine også… 🙂 Jeg kan vel si at de neppe holder seg like gode dagen etter…. Du bør hive de i frysen med en gang for å unngå at de blir tørre. Glutenfritt er glutenfritt liksom…. 🙂 C.

 8. Marte

  hei! Leste et sted at ingen grove melblandinger er lav fodmap? Stemmer dette? Blir disse lav fodmap med 50/50 grovt glutenfritt mel?

  • Cecilie

   Beklager sent svar her. Det er få ferdig blandete grove melblandinger, men om du bruker havremel og feks bokhvetemel + fin, lys glutenfri melblanding, så blir det lavt. Denne oppskriften er selvfølgelig lav. 🙂 C.

 9. Marie

  Kan man bruke soya «yoghurt» i stedet? Har melkallergi.

  • Cecilie

   Soyayoghurt er høy FODMAP, men hvis du tåler det er det bare å bytte!

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.