Glutenfrie og laktosefrie fastelavnsboller

av | Desserter og kaker, lavFODMAP oppskrifter | 2 kommentarer

Jeg blir aldri sikker på om det heter fastelavensboller eller fastelavnsboller, men i dag gikk jeg for glutenfrie og laktosefrie fastelavnsboller… Jeg regner med at de aller fleste vet hva jeg snakker om enten jeg bruker den ene eller andre skrivemåten!

Til denne deigen har jeg brukt samme oppskriften som jeg brukte til vanlig, søt gjærbakst som du finner både på bloggen og i «Kaker og desserter for sensitive mager – lavFODMAP«. Dette er en oppskrift som jeg er utrolig stolt over fordi bollene både smaker kjempegodt, de blir ikke tørre, harde drapsvåpen, deigen er kjempegod å jobbe med (ja, det er faktisk mulig å forme deigen uten at halve deigen henger igjen på bordet og/eller i hendene) og bollene ser ikke ut som små vulkanutbrudd, men er fine og glatte.

Glutenfrie og laktosefrie fastelavnsboller

Lag bollene som beskrevet i denne oppskriften.

Bollene må være helt kalde før du deler dem i to og dynker begge delene godt med melk. Legg et lag med lavFODMAP syltetøy (Nora sitt jordbærsyltetøy er lavFODMAP) på bunnen av bollen. En god skje med pisket, laktosefri kremfløte legges oppå syltetøyet. Legg toppen av bollen oppå kremen og dryss melis på toppen.

Fastelavnsboller kan godt lages noen timer før de skal spises, men vent med å drysse melis på toppen til rett før de skal serveres slik at ikke melisen smelter.

Vil du heller lage skoleboller/skolebrød?

Link til deg som trenger glutenfri deig til pizza, pitabrød eller rundstykker

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

2 Kommentarer

 1. kristin

  Gleder meg til å prøve disse, takk for oppskrift!! Har også noe jeg lurer på, så prøver meg å spørre deg om du har erfaringer med det 🙂 av og til når jeg tester ut matvarer som er høy-fodmap, har jeg reagert på noe, og ikke reagert på noe annet, der begge er i samme fodmap-gruppe. Er dette «mulig», eller har jeg gjort noe feil med testingen?På forhånd takk for svar 🙂 God helg!

  • Cecilie

   Hei Kristin,
   Ja, dette er helt mulig og det er flere grunner til dette: en grunn er at forskjellige matvarer inneholder forskejllig konsentrasjon av FODMAP. Løk, feks. inneholder ekstremt mye FODMAP og de som reagerer reagerer veldig fort. Hvete inneholder mindre FODMAP og man kan faktisk spise litt og fortsatt være i eliminasjon. Begge inneholder fruktaner. En annen grunn kan være at matvarene alletid inneholder andre stoffer enn FODMAP og at det faktisk kan være du reagerer på disse, eventuelt en kombinasjon. En tredje er at noen ganger har man ikke noe forklaring…. 🙂 Håper du ble litt klokere? 🙂 C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.