lavFODMAP i store dager

av | lavFODMAP-hjelp | 0 kommentarer

I dag er det 1. mai og vi går inn i høysesongen for store dager. For de aller fleste er dette ensbetydende med sosialt samvær og mye god mat. For oss med IBS kan det fort bli vanskelig med lavFODMAP i store dager.

Hva gjør du med lavFODMAP i store dager?

Dette er et spørsmål jeg ofte får. Her finnes det dessverre ikke noe fasitsvar da det avhenger av hvilken relasjon du har til vertskapet og hva du selv er komfortabel med. Har du god kontakt med den du skal til kan du spørre om hva som står på menyen.

Koldtbord

Er det koldtbord kan du enten bare satse på at du finner noe rent kjøtt eller fisk, ris eller potet og ta med deg litt brød du tåler. Du kan også spørre om det er mulig å få en egen kald tallerken til deg. Da kan du be om rent kjøtt, røkelaks, egerøre uten melk, eller med laktosefri melk, kokt potet, litt laktosefri rømme, litt majones, tomat, aurk, salat og/eller sjømat.

Tre-retters/servering

Her kan du spørre om å få e-posten til kokken slik at du kan ha direkte kontakt. Her gjelder det jeg tidligere har skrevet om når det gjelder lavFODMAP på reise: Jo nærmere du kommer den som skal lage maten, jo bedre. Fortell hva du ikke kan spise, men også hva du KAN spise: rent kjøtt, fisk, potet, ris, salat, tomat, majones, laktosefri rømme og andre laktosefrie melkeprodukter, kapers, krydderurter, chili, ingefær, mørk sjokolade… Da har kokken litt å smakssette med!

Ta med noe

Hvis det er vanskelig å få kontakt med den som skal servere maten, du ikke ønsker å spørre om tilpasset mat eller du ikke kjenner vertskapet så godt kan du faktisk ta med deg noe. Jeg har noen ganger tatt med meg noe så enkelt som take away sushi. Folk lurer litt på hvorfor jeg spiser medbragt. Da bare forklarer jeg at det er det letteste siden jeg ikke tåler så mye mat. Dette gjorde jeg en gang det var tapas på menyen. Jeg vet at det kan være vanskelig å lage tapas lavFODMAP og jeg visste at vertskapet hadde mer enn nok å gjøre. Dette KAN være vanskelig om du ikke ønsker så mye oppmerksomhet.

Du kan også ta med deg mat som du kan levere på kjøkkenet slik at de kan tilberede det. Da vil du ikke skille deg så mye ut!

Ta gjerne med deg en kake som alle kan spise. Da kan du f.eks lage verdens beste, sjokolademoussekake eller kokosboller. Kakene fra boken min kaker og desserter for sensitive mager – lavFODMAP (link på siden i bloggen) kan også anbefales!

Spis på forhånd

Dette høres veldig drastisk ut. Om du ikke vil spørre om spesialtilpasset mat og ikke vil ta med deg noe, kan du faktisk bare spise på forhånd og unngå hele problemet. Da kan det være greit å ta med en kake som alle kan spise. Da får du ihvertfall noe til kaffen!

Ikke forvent så mye når du spør etter lavFODMAP i store dager

Mitt siste råd er: ikke forvent deg for mye og IKKE ta det personlig om man ikke får annet enn litt tørt kjøtt og potet. Det er jo veldig kjipt. Personlig synes jeg det er bedre å ikke være sulten og ikke risikere å bli syk, enn å få supergod mat og bli syk. Man skulle jo ønske at det var mulig å få supergod, tilpasset mat. Det har jeg også fått, men noen ganger er det rett og slett vanskelig for vertskapet.

Om maten er so-so kan du glede deg over jubilanten/brudeparet/konfirmanten og selskapet og være glad for at du slipper å lure på om du kanskje blir dålrig ihvertfall!

FOTO: Thor Brødreskift

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg