Glutenfri laktosefri LavFODMAP kokosboller

av | Desserter og kaker, Kos, lavFODMAP oppskrifter | 2 kommentarer

Da jeg postet bildet av glutenfri laktosefri LavFODMAP kokosboller på Instagram fikk jeg mange spørsmål om oppskriften. Dette gjorde at jeg dagen etter måtte lage en ny porsjon, både for å få noen andre bilder, men også for å justere oppskriften litt.

Jeg har prøvd å lage kokosboller etter oppskrifter jeg har funnet på nettet, men synes det er for mye gelatin i dem. De blir mer sprettballaktig enn mye og fløyelsaktige, etter min mening.

I boken min Kaker og desserter for sensitive mager – lavFODMAP er det en friskere variant av kokosbollene, som en kake, og med appelsin og bær.

Oppskrift på sjokoladekake med sjokolademousse

Glutenfri laktosefri LavFODMAP kokosboller

«Innmaten»

2 eggehviter

125 g. sukker

0,5 dl. vann

1,5 plater gelatin

Sjokoladetrekket:

150 g. sjokolade

25 g. delfiafett

Fremgangsmåte

Sett et bakebrett i fryseren.

Legg gelatinplatene i bløt.

Lag marengs: Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret. Pisk videre i ca. 8-10 min.

Kok opp vannet og legg de bløte gelatinplatene i det varme vannet. Rør til gelatinen har smeltet og kjøl ned.

Mens du pisker heller du gelatinvannet i en tynn stråle ned i marengsen. Nå skal du piske videre i ca. 10-15 min. Til du ser at marengsen har begynt å stivne.

Lag sjokoladetrekket:

Varm opp delfiafettet og smelt sjokoladen i vannbad. Hell delfiafettet i sjokoladen og rør godt.

Glutenfri laktosefri LavFODMAP kokosboller

Finn frem bakebrettet fra fryseren og kle det med bakepapir. Sett sjokoladen i sirkler på bakebrettet, slik at du får en flat, tynn bunn. Du velger selv hvor store/små du vil lage bollene. Første gangen jeg lagetdisse laget jeg de ganske store. Andre gangen laget jeg de mindre slik at de ble små munnfuller og litt lettere å spise.

Siden stekebrettet er kald vil sjokoladen stivne relativt fort. Legg «innmat» på hver sjokoladesirkel. Sett sjokoladebollene kaldt i ca. 20 min.

Varm opp sjokoladen i vannbad slik at den blir flytende igjen.

Nå kan du enten sette bollene på en bakerist og helle sjokoladen over, eller du kan vente til sjokoladen ikke er helt flytende og helle den forsiktig på bollene mens de står på bakepapiret. Da jeg laget store sjokoladeboller brukte jeg første metoden, da jeg laget små kokosboller brukte jeg den siste.

Dryss kokos på sjokoladen om du ønsker det.

Glutenfri laktosefri LavFODMAP kokosboller

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

2 Kommentarer

  1. Susanne Halseth

    Så flott:) tusen takk for oppskriften, gleder meg til å prøve. Hvilken sjokolade brukte du?

    • Cecilie

      Bare hyggelig! Jeg bruker den fra Coop, den er uten uten melk, og derfor uten laktose. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.