Glutenfri fyrstekake, som også er lavFODMAP, har jeg tenkt å lage helt siden jeg skrev «Kaker og desserter for sensitive mager«. I boken har jeg oppskrift på pecan-pai. Da jeg eksperimenterte med den oppskriften ble jeg utfordret til å lage glutenfri fyrstekake.
Når man lager oppskrifter og skriver flere bøker fokuserer man veldig på akkurat det. Plutselig blir, dessverre, det å skrive og å lage oppskrifter mer en tvang enn noe gøy. Heldigvis har jeg ikke planer om å skrive flere bøker med det første og nå merker jeg at det å lage kaker, som jeg alltid har elsket, har begynt å bli veldig gøy igjen. Nå har jeg opptil flere oppskrifter i hodet og jeg gleder meg til søndag. Da skal jeg eksperimentere med en ny kake!
Siden jeg for tiden er alene må jeg passe på at jeg baker når jeg skal på jobb dagen etter. Da får jeg tilbakemeldinger OG kaken blir spist opp. Denne kaken har jeg nå testet to ganger og begge gangene forsvant kaken verldig fort. Det var ekstra gøy at opptil flere sa at de egentlig ikke liker fyrstekake, men at de digget min!
Se også: Oppskrift på verdens beste, i sjokoladekakeversjon
Glutenfri fyrstekake
Til paibunnen trenger du:
250 g. glutenfritt mel (jeg bruker alltid TORO glutenfri, lys melblanding)
60 g. sukker
60 g. melis
180 g. kjøleskapskaldt smør
3 eggeplommer
Til fyllet trenger du:
220 g. melis
180 g. valnøtter
70 g. mandler
3 eggehviter
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 grader.
Lag paibunnen: Del smøret i terninger og bland alt det tørre. Smuldre inn smøret og kna inn eggeplommene. Trykk ut 2/3 av deigen til paibunnen (bruk en 24 cm. kakeform).
Lag fyllet: Mal mandlene og nøttene eller bruk en foodprosessor og hakk nøttene sammen med melis. Her er det viktig å ikke kjøre maskinen for lenge. Du vil ikke ha mandelmel, men litt mer tyggemotstand.
Legg fyllet på bunnen. Bruk den siste tredjedelen av deigen og trill ut lange, tynne pølser, til å lage gitteret på toppen.
Stek kaken i ca 45-50 minutter.
Tåler du ikke så godt mandler? Lag verdens beste glutenfrie brownies istedenfor!
NB! Mandler er lavFODMAP inntil 12 g. og valnøtter inntil 30 g. Kaken er utrolig mektig, så du kommer neppe til å overstige grensen!
0 kommentarer