Glutenfri fyrstekake, som også er lavFODMAP, har jeg tenkt å lage helt siden jeg skrev «Kaker og desserter for sensitive mager«. I boken har jeg oppskrift på pecan-pai. Da jeg eksperimenterte med den oppskriften ble jeg utfordret til å lage glutenfri fyrstekake.

Når man lager oppskrifter og skriver flere bøker fokuserer man veldig på akkurat det. Plutselig blir, dessverre, det å skrive og å lage oppskrifter mer en tvang enn noe gøy. Heldigvis har jeg ikke planer om å skrive flere bøker med det første og nå merker jeg at det å lage kaker, som jeg alltid har elsket, har begynt å bli veldig gøy igjen. Nå har jeg opptil  flere oppskrifter i hodet og jeg gleder meg til søndag. Da skal jeg eksperimentere med en ny kake!

Siden jeg for tiden er alene må jeg passe på at jeg baker når jeg skal på jobb dagen etter. Da får jeg tilbakemeldinger OG kaken blir spist opp.  Denne kaken har jeg nå testet to ganger og begge gangene forsvant kaken verldig fort. Det var ekstra gøy at opptil flere sa at de egentlig ikke liker fyrstekake, men at de digget min!

Se også: Oppskrift på verdens beste, i sjokoladekakeversjon

Glutenfri fyrstekake

Til paibunnen trenger du:

250 g. glutenfritt mel (jeg bruker alltid TORO glutenfri, lys melblanding)

60 g. sukker

60 g. melis

180 g. kjøleskapskaldt smør

3 eggeplommer

Til fyllet trenger du:

220 g. melis

180 g. valnøtter

70 g. mandler

3 eggehviter

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader.

Lag paibunnen: Del smøret i terninger og bland alt det tørre. Smuldre inn smøret og kna inn eggeplommene. Trykk ut 2/3 av deigen til paibunnen (bruk en 24 cm. kakeform).

Lag fyllet: Mal mandlene og nøttene eller bruk en foodprosessor og hakk nøttene sammen med melis. Her er det viktig å ikke kjøre maskinen for lenge. Du vil ikke ha mandelmel, men litt mer tyggemotstand.

Legg fyllet på bunnen. Bruk den siste tredjedelen av deigen og trill ut lange, tynne pølser, til å lage gitteret på toppen.

Stek kaken i ca 45-50 minutter.

Tåler du ikke så godt mandler?  Lag verdens beste glutenfrie brownies istedenfor!

NB! Mandler er lavFODMAP inntil 12 g. og valnøtter inntil 30 g. Kaken er utrolig mektig, så du kommer neppe til å overstige grensen!

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.