Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts

av | Desserter og kaker, Glutenfri bakst, Kos, lavFODMAP oppskrifter | 4 kommentarer

Å lage hjemmelagde glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts har jeg lenge tenkt jeg skulle prøve på. Ikke fordi jeg er så superglad i disse smultbollene, men fordi jeg måtte sjekke ut om det var mulig. Jeg brukte den glutenfrie bolleoppskriften min som utgangspunkt, men endret den bittelitt.

Som jeg skrev over: Jeg er ikke så glad i hverken smultringer eller berlinerboller, men… ojojojoj…. disse ble bare helt vanvittig gode! Så gode at jeg spiste til jeg ble småkvalm, tok med meg noen til foreldrene mine og puttet resten i frysen. Mamma, som forøvrig er verdens beste, sier hva hun mener når jeg spør (mon tro hvem jeg har lært det av? 🙂 ). Hun påsto at dette var de beste berlinerbollene hun hadde smakt!

DA er det bare å sette i gang å bake!Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts

Til deigen trenger du

350 g. TORO glutenfri lys melblanding

2/3 ts. hjortetakksalt

4 ts fiberhusk

120 g. sukker

1 ts. kardemomme

50 g. smør

1 dl. laktosefri fløte

2,5 dl. laktosefri melk

200 g. laktosefri rømme

1 pakke tørrgjær

Bringebærsyltetøy til fyll

Olje til steking

Sukker til å rulle bollene i

Vaniljekrem:

1,5 dl. laktosefri melk

1 eggeplomme

15 g. maisenna

25 g. sukker

1 ts. vaniljesukker

Lag deigen:

Bland mel, sukker, hjortetakksalt, fiberhusk og kardemomme i en bolle. Smelt smøret og tilsett, fløte, melk og rømme. Varm væsken opp til ca. 37-40 grader. Tilsett gjæren og rør godt slik at gjæren løser seg opp. Bland væsken med melblandingen og rør godt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. La deigen heve i ca. 1 time.

Mens deigen hever lager du vaniljekremen:

Bland eggeplommen og maisenna. Varm opp melken, sukkeret og vaniljesukkeret og tilsett eggeblandingen. Gi vanljekremen et oppkok mens du hele tiden rører. Vaniljekremen skal være relativt tykk. Kjøl ned vaniljekremen og sett den kaldt til du skal bruke den.

Lag belinerboller og/eller smultringer:Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts Kna deigen med litt mel og kjevle den ut. Deigen skal være litt tykk. Stikk ut sirkler.[/caption]

 

Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts Lettpisk eggehviten du hadde igjen fra vaniljekremen og pensle eggehviten langs kanten på sirklene. Legg en ts. vaniljekrem eller bringebærsyltetøy i midten og legg en sirkel med deig på toppen. Klem kantene sammen.

 

Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts

La bollene/smultringene heve i ca. en time.

Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele. Du bør bruke minst 5 cm. med olje, gjerne mer. Oljen skal være så varm at det bobler hvis du putter en tresleiv i gryten.

Stek tre og tre smultringer/berlinerboller i oljen, ca 1 min. på hver side. Dette er litt avhengig av hvor tykt du har kjevlet deigen og hvor varm oljen din er. Prøv deg litt frem!

Glutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnutsGlutenfrie og laktosefrie berlinerboller og doughnuts

Når berlinerbollene/smultringene er kalde ruller du dem i sukker. Hvis du skal fryse baksten er det best å fryse den uten sukker. Tin smultringene/berlinerbollene i fryseposen og de smaker nesten nystekt! Disse var gode til og med dagen etterpå også….

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

4 Kommentarer

 1. Inger Margrethe Sørensen

  Hei. Jeg prøvde å lage berlinerboller etter oppskriften men min «deig» ble nesten flytende. Mener at jeg har målt alt riktig. Er det bare meg, eller vet du om flere har hatt samme problem.

  • Cecilie

   Vet du, jeg ser at jeg hadde glemt å skrive fiberhusk inn i oppskriften! Fiberhusk utgjør en ganske stor forskjell, så det kan være grunnen til at deigen ble så flytende, så jeg beklager kjempemye at jeg har blingset der. Allikevel så er deigen ganske bløt før den hever og du må kanskje elte inn litt glutenfritt mel til konsistensen blir slik at du kan bake med den. C.

 2. Mona Henden

  Disse er bare helt nydelige. Jeg lagde berlinerboller med syltetøy, og de forsvant fort. I tillegg lagde doughnuts som jeg la i fryseren. Disse hadde jeg med på hytta til mine foreldre, og de forsvant også fort. Alle syntes de var det beste de hadde smakt. 🙂

  • Cecilie

   SÅÅÅ gøy å høre! Jeg har også fått veldig mange gode tilbakemeldinger på denne oppskriften. 🙂 C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.