LavFODMAP på reise Leipzig

Skjermbilde 2015-10-24 kl. 16.49.36I forbindelse med skrivingen av boken lavFODMAP på reise, var jeg  og fotografen min i Tyskland for å gjøre research. Vi startet med noen dager i Berlin og tok deretter tog til Leipzig. Jeg hadde vært i Berlin, og for så vidt Tyskland, mange ganger før, men aldri i Leipzig.

Togturen til Leipzig tok en time og fra jernbanen til hotellet vårt Living Bach (kommer mer om det senere), tok det 10 min. med drosje. Hadde vi ikke hatt så mye bagasje kunne vi gått, men med kofferten full av rekvisitter og mat var det helt uaktuelt. Jeg mener drosjeturen kostet rundt 10 Eur.

Julemarkedet

I slutten av november/begynnelsen av desember er Leipzig et eneste stort julemarked. Jeg har vært på mange julemarkeder i Europa og kan bare si at dette er det absolutt beste jeg har vært på. Ja, det var noen boder med «made in China» og «Nille-ting» der, men det var også usedvanlig mye fint håndarbeid.

 

 

Sentrum av Leipzig er lite og selv jeg, med dårlige føtter, klarte å gå fra ene enden til den andre. Dette er altså en by for både dem som er litt skrøpelige, men også for dem med litt skrøpelige mager, siden det aldri er langt til hotellet og man slipper å ta drosje/offentlig transport. Jeg fikk derfor ikke sjekket ut de offentlige toalettene skikkelig, men jeg så at det var opptil flere. I tillegg er det publikumstoaletter på nesten hvert eneste kjøpesenter. Noen steder koster det penger, men det er stort sett gratis.

Kunst og kultur

 

Leipzig er en drøm for dem som er interessert i kultur og klassisk musikk. Det er en «severdighet» på hvert gatehjørne og er du redd for å gå glipp av noe kan du se etter dette merket på bakken. Alle turistattraksjoner er nemlig merket slik!

LavFODMAP

Tyskerne har kommet langt når det gjelder å følge EU-direktivet om matmerking (alle de vanligste allergener skal merkes). Dette er flott for dem som reagerer på allergener, men for oss som ikke kan ha løk og hvitløk er det fortsatt litt detektivarbeid. Jeg hadde med meg ordlisten min på tysk (du får den i reisehåndboken min: lavFODMAP på reise) og da var det ikke noe problem å få tilpasset mat!

På alle kafe’ene jeg var på hadde de laktosefri melk og det var også lett å få tak i i butikkene. Glutenfritt var også stort sett lett å få tak i på kafe’er, men litt vanskeligere å finne i småbutikker. På DM (flere steder i byen) har de godt utvalg i både glutenfritt og laktosefritt. Tyskerne er eksperter på «BIO-produkter/butikker», men her må man lese nøye på innholdsfortegnelsen fordi en del av det ikke er lavFODMAP (de bruker bl.a mye honning).

Leipzig har seilt opp som en av favorittbyene mine i Europa, både fordi det var både shopping og kultur, men også fordi byen er så liten og kompakt at det er lett for meg å komme meg rundt. Jeg skal definitivt tilbake igjen!

I det neste innlegget fra Tyskland, om Berlin, kommer jeg til å dele noen ord fra den tyske ordlisten fra boken min!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre