lavFODMAPere

LavFODMAPere

For noen uker siden arrangerte jeg det første lavFODMAP-treffet i Bergen. Man kan vel trygt si at dette ble en stor suksess. Vi var 11 lavFODMAPere som møttes på Impact HUB Bergen, der jeg er medlem. Jeg leide «loftet» og laget mat: Gulrosuppe, surdeigsbrød av spelt, omelett med fetaost og tomat og sjokoladedrøm. Les mer om treffet på Karolines FODMAP.

Allerede da de første gjestene ankom gikk skravla og det ble mye prating, galgenhumor, latter og ikke minst, mange tips, råd og erfaringer ble delt. For de fleste var det første gangen de snakket med andre med samme (mage)problemer og mange syntes det var godt bare det å få snakke med noen andre i samme båt.

Etter dette treffet hadde jeg et møte i Oslo og planla derfor et nytt treff der. Siden jeg bodde på hotell med ingen muligheter for å lage mat, avtalte vi bare å møtes i baren på hotellet. På dette treffet møtte 7 lavFODMAPere opp og også her ble råd og tips delt og nye vennskapsbånd oppsto.

Jeg har nå skjønt at det er et stort behov for å treffes, ikke bare pga. selve dietten, men også fordi mange med IBS har mistet litt av nettverket sitt. Å få nye venner når man er voksen er vanskelig og det å føle seg som «Willy Venneløs» i denne alderen er både tabu og ensomt. Det er slettes ikke sikkert man finner sin nye hjertevenn på et slikt treff, og det er heller ikke primærårsaken til at jeg vil fortsette å arrangere treff, men om noen finner tonen er jo dette en flott «bieffekt»!

For at det skal være mulig å arrangere slike treff har jeg opprettet følgende lukkede Facebookgrupper:

LavFODMAPere i Bergen og omegn

LavFODMAPere i Oslo og omegn

LavFODMAPere i Trondheim og omegn

LavFODMAPere i Stavanger og omegn

LavFODMAPere i Tønsberg og omegn

LavFODMAPere i Kristiansang/Arendal og omegn

LavFODMAPere i Gjøvik og omegn

LavFODMAPere i Porsgrunn/Skien og omegn

LavFODMAPere i Østfold og omegn

LavFODMAPere i Nord Norge (Denne gruppen er ikke min, men jeg er med der.)

Savner du en gruppe for der du bor? Ta kontakt, så oppretter jeg en gruppe.

Vi har ingen skrevne regler for slike treff, men alle er enige om at det som blir sagt der skal forbli der. Dvs. at alle pålegger seg selv en slags taushetsplikt. Dette er viktig for at alle skal kunne føle seg trygge.

Vil du være med på neste treff, som er allerede på tirsdag i Trondheim? Meld deg inn i den gruppen som passer best for deg mht. bosted og følg med! Håpet mitt er at vi, via forbundet LMF der jeg sitter i ressursgruppen for IBS, skal søke om økonomisk støtte slik at vi kan ha jevnlige treff rundt omkring i landet, ev. at vi kan få til andre måter å bli sponset på. Foreløpig er dette mitt eget initiativ og ikke noe jeg tjener penger på, men jeg gjør det fordi jeg ser at det er et skrikende behov i tilegg til at dette er noe jeg virkelig brenner for.

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

  1. Kari Elise Kristiansen

    Takk for forskning på fodmap. Det har gitt meg bekreftelse på egne erfaringer med forskjellige matvarer. Jeg har også erfart at Bukkeblad(les på Urtekilden.no) hjelper mot luftplager, så når jeg skal spise, eller har spist noe som min mage reagerer på, da tygger jeg et tørket Bukkeblad. Jeg plukker bladene på myrer tidlig på sommeren, tørker de, og har alltid med meg noen blad i en liten boks. Bukkeblad inneholder bitterstoffer som hjelper på fordøyelsen.

    • Cecilie

      Bukkeblad har jeg aldri hørt om, men skal sjekke det opp! Alt som kan hjelpe for IBS-mager er gull verdt. Takk for tipset!

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg