For noen dager siden skrev jeg om tørking av surdeigstarter, som er en av måtene en kan oppbevare surdeigsstarteren på når man er på ferie (dypfryse er et annet alternativ).

Hvordan fungerer tørking av surdeigstarter?

Nå har jeg testet tørkemetoen og den virker som bare det! Jeg smurte starteren, veldig tynt, ut på et bakepapir og lot det stå i ett døgn. Da var starteren tørket og jeg kunne knekke den i biter som jeg la i en tett boks. Siden jeg er en av nord-europas mest nysgjerrige måtte jeg teste å «vekke den til live» igjen med en gang.

Jeg la ca. 1,5 ss. med den tørkede starteren i en liten boks med 3 ss. vann og lot det stå i en times tid. Jeg trodde at den tørkede starteren da ville ha løst seg opp, men det hadde den ikke. Likevel rørte jeg inn litt speltmel i vannet. Allerede da så jeg at det var noen bobler i starteren.

I løpet av dagen fyllte jeg på med litt mer vann og litt mer mel, i alt to ganger. Starteren sto da ute på kjøkkenbenken og der ble den stående over natten. Morgenen etterpå hadde den begynt å boble enda mer, men ikke så mye som den pleier. Jeg fyllte på med mer mel og mer vann lot boksen stå på kjøkkenbenken.

Om kvelden hadde starteren blitt skikkelig aktiv og klar til bruk.

Konklusjon: Jeg kan trygt anbefale tørking av surdeigstarteren din!

(Akkurat nå står «hakkeboksen» til stavmikseren i oppvaskmaskinen, men senere i dag skal jeg prøve å lage starteren til mel og teste ut om det går enda fortere da…)

Lagre