Hvordan oppbevare surdeigsstarteren når du reiser bort?

av | jun 7, 2015 | Frokost og lunsj, lavFODMAP oppskrifter, Mine reisetips og erfaringer, Surdeig av spelt | 2 kommentarer

Hvordan oppbevare surdeigsstarteren når du reiser bort? lavFODMAPHvordan oppbevare surdeigsstarteren når du reiser bort?

Som mange kanskje har skjønt, så har jeg blitt litt hekta på å bake med surdeig.

Før jeg reiste til Kina lurte jeg på hva jeg skulle gjøre med surdeigsstarteren min, heretter kalt Boble. Jeg tror det tok 3-4 uker før Boble ble sterk nok til å lage skikkelige gode brød og jeg hadde lite lyst til å måtte lage en ny surdeigsstarter når jeg kom hjem.

Kan man fryse surdeigsstarter?

På forhånd hadde jeg lest at man kunne lage en veldig fast starter og oppbevare den i kjøleskapet i flere uker. I tillegg hadde jeg lest at det var mulig å fryse den. Jeg gjorde begge deler: Laget Boble skikkelig fast i fisken og tok også av en liten klatt, ca 1/2 dl. som jeg la i fryseren.

Da jeg kom hjem var store Boble, i kjøleskapet, blitt litt guffen. Det lå mye vann på toppen i tillegg til at den var oksidert. Jeg hadde lest at man kunne skrape vekk det oksiderte og bruke det som ligger under, men jeg syntes det var litt guffent. Jeg tok derfor ut mini Boble fra frysen. Tinte den, blandet inn vann og mel og lot den stå. Dette var om formiddagen. På kvelden laget jeg to brød.

De to brødene brukte litt lengre tid på å heve, men de ble veldig gode, om enn litt mer komtpakt enn vanlig.

Jeg «matet» Boble morgen og kveld i 1,5 dag (lot han stå på kjøkkenbenken) og han ble da like spenstig igjen, heldigvis! Mitt tips er altså: Frys ned starteren når du reiser vekk!

Tørking av surdeigsstarter

Et annet tips er at man kan tørke surdeigsstarteren: Smør starteren ur på et bakepapir. Når den er tørr knekker du den opp i flak og oppbevarer den i et tett glass. Du kan også kjøre den tørkede surdeigsstarteren i boksen til stavmikseren slik at du får surdeigspulver.

Når du skal bruke den tørkede starteren blander du den ut med vann og mel. Jeg matet min opp to-tre ganger på dagen de to første dagene. Da var den «good to go» på tredje dagen. Min erfaring er at det tar litt mer tid å vekke opp en tørket starter enn en som har vært frosset.

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

2 Kommentarer

 1. Lise Feirud

  Takk for gode råd om vedlikehold av surdeigsstarteren – jeg har lurt på det samme. Lærer stadig noe 🙂

  Svar
  • Cecilie

   BAre hyggelig! Jeg er jo ikke akkurat ekspert jeg heller, men jeg deler gjerne det jeg finner ut! 🙂

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *