Etter at jeg postet et bilde av glutenfrie og laktosefrie skoleboller for noen dager siden har jeg fått mange spørsmål om oppskriften. Jeg har tidligere postet oppskrift på søt gjærbakst og vaniljekrem og tenkte at det kanskje holdt, men siden det er litt knotete å bruke to innlegg til en oppskrift, skriver jeg oppskriften i ett innlegg nå.
Glutenfrie og laktosefrie skoleboller
Denne oppskriften gir ca. 16 skoleboller.
350 g glutenfri lys melblanding + ca. 50 g til utbaking
80 g sukker
15 g fiberhusk
1 ts kardemomme
2/3 ts hornsalt
1 pakke tørrgjær
40 g smør
1 dl laktosefri fløte
2 dl laktosefri yoghurt
2,5 dl laktosefri melk
1 egg til pensling
Fremgangsmåte
Bland mel, sukker, fiberhusk, kardemomme og hornsalt i en bolle. Smelt smøret og bland inn fløte, yoghurt og melk og varm væsken til ca. 38-40 grader. Pisk tørrgjæren ut i væsken slik at den løser seg helt opp. Bland melblandingen med væsken og rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være, den vil bli mindre klissete etter hvert.
Forhev deigen i ca. en time.
Mens deigen forhever lager du vaniljekremen
Vaniljekrem
1 dl laktosefri melk
1 eggeplomme
15 g sukker
1 vaniljestang eller litt vaniljesukker
7 g maisenna
Varm opp melken med vaniljesukkeret (eventuelt del vaniljestangen og skrap ut frøene) og sukkeret og sett den til side. Rør sammen eggeplommen og maisenna. Hell den varme melken over og varm det hele forsiktig opp igjen. La blandingen avkjøles.
Trill deigen ut til boller og lag en relativt stor grop i deigen.
Legg en stor skje med den kalde vaniljekremen i hver grop.
La bollene etterheve i ca. 1 time. Det er viktig at bollene får god nok til til å etterheve for at de skal bli luftige og fine. En av grunnene til at boller ofte sprekker er at man ikke har etterhevet lenge nok. En annen grunn, spesielt med glutenfri gjærbakst, er at deigen har inneholdt for mye mel.
Stek bollene i 220 grader i ca. 12-15 minutter på midterste rille.
Når bollene er kalde lager du en tjukk grøt av melis og litt vann. Smør dette på bollene og dypp bollene i kokos.
(Jeg har valgt å avbilde bollene uten kokos for å vise at de ikke er sprukket og ser tørre ut!)
Den samme oppskriften ( gjærbakst)som er i den nye boka di?
Jepp, det stemmer! 🙂 C.
Nettopp laget boller. Godt fornøyd med resultatet selv om jeg fremdeles synes vanlige skoleboller ( av hvetemel) som jeg laget før ble enda bedre. Takk for oppskriften. Elsker den nye boka di!!☺
Hahahaha, den som sier at glutenfri gjærbakst er bedre enn vanlig gjærbakst har ikke smakt virkelig god vanlig gjærbakst. Så jeg er enig med deg, vanlig gjærbakst er bedre. Når det er sagt så er dette den oppskriften som jeg synes er det nærmeste jeg har kommet til vanlig gjærbakst både i konsistens og smak. Så fint at du liker den nye boka, tusen takk for tilbakemeldingen! C.
Heihei! Jeg har planer om å prøve denne oppskriften til fastelavn neste søndag, og lurte på hva merket er på det melet du bruker? 🙂
Jeg bruker TORO lys, glutenfri melblanding. C.
Hei!
Bruker du matfløte eller kremfløte i oppskriften? Elsker boller så gleder meg til å prøve:)
Jeg bruker laktosefri kremfløte. Lykke til med baksten! 😀 C.
Hei! Takk for oppskrift. Jeg er så uheldig at jeg har både glutenintoleranse, melkeintoleranse (dvs melkeproteinet, trod jeg tåler laktose) og eggeintoleranse. Er det mulig å bake noe som helst uten gluten, melk og egg som blir godt? Har nærmest gitt opp. ?
Aiai, her har jeg vært sløv og ikke sett denne kommentaren! MEN jeg har ikke veldig mye erfaring med å bake uten melk og egg… Beklager! C.
Hei,
Kan bollene fryses med vaniljekremen?
Marte
Ja, det går bra! C.
Prøvde å lage disse bollene men da jeg skulle rulle de ut så opplevde jeg at deigen var så klissete at det knapt gikk, så måtte bruke veldig mye mel for å få de faste. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre bedre neste gang? De ble gode men ekstremt kompakte og ikke luftige i det hele tatt.
Hei,
bollene skal bli luftige og fine, så da er det noe galt ja – eller for mye mel, som du sier. Eltet du deigen en stund før den ble satt til forheving? Fikk deigen forhevet minst en time og etterheve minst en time? Det er ikke unormalt at du må bruke litt mel for å bake ut, men bollene skal fortsatt bli luftige og gode…. Og husket du å bruke hjortetakksalt og fiberhusk? Hehe, jeg må jo bare spørre… 🙂 C.