Jeg tror jeg må ha vært bærplukker i mitt forrige liv for jeg elsker å plukke bær og det går rimelig fort unna. Spørsmålet nå er: Er rips lavFODMAP?

I dag har jeg plukket hele 12 liter rips! Det var dog ekstremt enkelt for det var fryktelig mye rips på (de overgrodde) buskene våre. Naboenene på begge sider driver og klipper og «friserer» buskene sine hvert eneste år mens våre busker får vokse fritt (frittvoksende rips?)! Gjett hvem sine busker som har mest rips? Selv om jeg har plukket 12 liter i dag er det sikker bare en tiendedel av alle ripsene.

Er rips lavFODMAP?

Rips er ikke testet av Monash University sitt forskerteam, så vi vet foreløpig ikke status på rips. Det jeg derimot vet er at jeg tåler det godt og jeg har også hørt at andre tåler det. Rådet mitt er derfor at man selv må teste ut om man tåler det.

Hva jeg skal gjøre med alle ripsene?

Ja, det lurer jeg og på…. I fjor hadde vi like mye rips og jeg laget både saft, ripsgele og til og med likør. 2 flasker saft står fortsatt i kjøleskapet, 12 bokser med gele ligger i fryseren og 2 flasker med likør står i skapet…. Ripsgele er jo kjempegodt, problemet er at den er pinnfrossen de få gangene jeg tenker at det hadde vært godt med ripsgele…

Superkonsentrert ripsgele:

Vel… Jeg plukket 2 liter rips for noen dager siden og laget da en veldig konsentrert ripsgele. Dvs. at jeg bare brukte 1 dl. vann på 2 liter rips i stedet for 4 dl.

2 liter rips

1 dl. vann

300 g. sukker

Fremgangsmåte

Kok bær og rips i ca. 15-20 min. Eller til bærene har saftet seg. Sil bærene. Kok opp saften med sukkeret og la det småkoke i ca. 20-30 min. Hell gele’en på glass og sett kaldt.

I dag laget jeg en liten test med krem, kremost og denne superkonsentrerte ripsgele’en, for å teste ut om det var mulig å lage ostekakefyll. Det gikk strålende bra og jeg kommer tilbake med oppskrift etter at jeg har «flikket» litt på den.

IMG_8370Av 6 liter rips laget jeg råsaft uten å tilsette sukker. Jeg kokte opp ripsene med 1 dl. vann og lot det stå å koke i 30 min. Bærene ble silt og da saften var lunken helte jeg den på isterningposer. Av de 6 literene med bær ble det ca. 1,7 l. råsaft. Disse har jeg tenkt å bruke i sauser og supper i stedet for sitron.

Er rips lavFODMAP? Resten av bærene skal jeg lage mer superkonsentrert ripsgele av i morgen. Kroppen min er ganske så stiv og støl etter manøveren i ripsbuskene så når skal jeg slappe av!

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

lavFODMAP-hjelp

Hvor mye sitter i hodet?

Jeg vet at det er mange som sikkert blir både provoserte og sinte når de leser overskriften min: Hvor mye sitter i hodet? Spesielt fordi veldig mange har blitt fortalt at IBS er psykisk pga. manglende kliniske funn. Jeg er den første til å si at IBS absolutt er...

Les mer...