Gluten og laktosefrie fudge er en oppskrift som egentlig ble til for mange år siden. Da jeg eksperiementerte med å lage karamellsaus eller dulce de leche kom jeg til å koke den litt for lenge – resultatet ble deilig, myk, søt karamell. Denne oppskriften er derfor sikkert litt anderledes enn vanlig fudge. Mulig den burde fått et annet navn enn gluten og laktosefrie fudge…. Poenget er at den SMAKER helt fantastisk og er superlett å lage.

Vil du vite mer om lavFODMAP og melk?

Gluten og laktosefrie fudge

(16 små biter)

2 dl. laktosefri kremfløte

60 g. sukker

Tilbereding

Brun sukkeret i en kaserolle og hell fløten over. Varm opp blandingen mens du rører og la det hele stå å småputre i 15-20 minutter. Fløteblandingen skal da ha tyknet, hvis ikke må du la den småkoke litt til.

(Her var det opprinnelig en video, men fordi siden blir veldig treg med video legger jeg den ut på Instagram: www.instagram.com/lavfodmap_no istedenfor.)

Når fudgen er tyknet heller du den over i en liten rektangulær form (jeg tror min er 12*12 cm) og sett den kaldt. Når fudgen er helt kald skjærer du den i biter. Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.

TIPS: Du må gjerne tilsette litt hakkede nøtter i fudgen. Jeg brukte ca. 1 ss. salte, hakkede peanøtter og syntes det var veldig godt med det salte mot det søte i tillegg til at nøttene ga litt tyggemotstand.

 

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

9 Kommentarer

 1. Herdis Aune Kvalevaag

  Hei! Dette ser kjempegodt ut! Jeg lurer på hvordan det er å lage denne med for eksempel Sukrin eller Sukrinmelis. Har du prøvd å lage slikt sukkerfritt? (Jeg vet at sukkerfritt ikke har noe med FODMAP å gjøre, men lurer likevel 🙂 )

  • Cecilie

   Nei, jeg har ikke prøvd å lage denne sukkerfritt. Jeg TROR sukkeret her har en effekt i prosessen med å gjøre fløten om til karamell, men her er jeg litt usikker gitt. Husk at vi ikke vet status for Sukrin enda. Jeg tror ikke det er testet og jeg har sett at det er noen klinisk ernæringsfysiologer som advarer mot det. Stevia er oppgitt som trygg av Monash University. C.

   • Heidi Bjerke

    Jeg tåler ikke sukker, får diare av det, selv det minste lille gram + alle søtninger som slutter på¨-ol. men sukrin tåler jeg :-O I alle fall i begrenset mengde 😉 Men sukrin er jo ikke særlig godt å ha i kaker/desserter o.l., det bli litt «metallsmak» synes jeg… litt kaldt liksom…. Skulle ønske jeg kunne spist noe søtt innimellom 🙁

 2. Karin

  Hva kan man bruke/gjøre hvis man vil ha de i små former?

  • Cecilie

   Da kan du sikkert bare putte den varme karamellen i små former! C.

 3. Anita

  Isbitformer må vel være genialt til disse? 🙂

  • Cecilie

   Da må man ihvertfall smøre de VELDIG godt, men jeg er likevel redd for at de må skrapes ut igjen. 🙂 C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.