Glutenfrie rundstykker, uten dyrt, ferdigblandet mel

av | Frokost og lunsj, Glutenfri bakst, lavFODMAP oppskrifter | 18 kommentarer

Til fiskesuppen i dag laget jeg en porsjon glutenfrie rundstykker, uten dyrt, ferdigblandet mel til meg og en porsjon vanlige rundstykker til resten av familien. Jeg har prøvd meg på glutenfrie rundstykker før og det gikk ikke spesielt bra. De ble harde, tørre og smakte ikke noe godt. Jeg regner meg selv for å være over gjennomsnittet flink med gjærbakst og må vel innrømme at det ble en knekk for stoltheten å ikke få til glutenfri gjærbakst… Jeg var derfor meget spent i dag.

Jeg valgte å la deigen langstidsheve, da jeg har hatt stort hell med det en gang jeg laget glutenfritt brød. Jeg hadde dog ikke tid til å la deigen heve over natten, men jeg tok sjansen på at 4-5 timer var bra nok. Jeg bruker litt mer sukker i glutenfri deig enn jeg gjør til vanlig gjærdeig. Både fordi jeg synes glutenfrie melsorter smaker mer enn hvetemel, men også fordi gjæren skal få litt mer «å gå på» siden glutenfritt ikke har samme heveevne som f.eks. hvetemel.

Oppskrift på glutenfrie rundstykker, uten dyrt, ferdigblandet mel

4,5 dl. kaldt vann

1 egg

3-4  ts. sukker

1/2 ts. salt

1/2 pk. tørrgjær

1-2 ss. olje

2 ts. fiberhusk

170 g. bokhvetemel

50 g. rismel

80 g. potetemel

60 g. maizena

70 g. havremel (lag ditt eget havremel)

Bland vann, olje, egg, sukker, salt og tørrgjør. Rør godt slik at gjæren løser seg opp. Mens du rører (med en visp) strør du fiberhusken i det våte. Rør godt for å unngå at fiberhusken klumper seg. Tilsett det tørre mens du rører med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Fordi deigen skal langtidsheve trenger du ikke å elte noe særlig, ved langtidsheving utvikles det enzymer i deigen som gjør at deigen får samme konsistensen som om den var blitt veldig godt eltet.

Slik skal deigen se ut før den hever

Slik skal deigen se ut før den hever

Dekk deigen med plastfolie og la den stå på et lunt sted i 4-5 timer, gjerne lenger og gjerne over natten.

Slik ser deigen ut etter 5 timers heving

Slik ser deigen ut etter 5 timers heving vil da falle sammen.

Rør 2-3 ganger i deigen (den vil da falle sammen). Ikke prøv å trille ut rundstykker på vanlig måte, men sett deigen med to skjeer.

La heve i 1-1,5 timer

Stekes på 210 grader, midterste rille i 13-16 min.

Slik ser de ferdigstekte rundstykkene ut under. Du kan se at de er skikkelig luftige!

Slik ser de ferdigstekte rundstykkene ut under. Du kan se at de er skikkelig luftige!

IMG_4967

Jeg ble kjempefornøyd med rundstykkene denne gangen! Det beste var at mannen ikke merket forskjell på mine glutenfrie lav FODMAP rundstykker og hans «vanlige»!

 

 

 

 

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

18 Kommentarer

 1. Jette

  Jeg kan ikke finde havremel nogen steder? Kan jeg skifte det med noget andet mel?
  Og hvad er potetemel? Eller er det bare fordi jeg er dansk og ikke forstår det 🙂
  Og tak for en god blog 🙂

  • Cecilie

   Hei Jette, havremel kan du lage selv ved å putte havregryn i en slik hakker som hører til stavmikseren. Jeg skal legge ut et innlegg om det med en gang, så får du se. 🙂 Potetemel er.. kartoffelmel? på dansk, vil jeg tro? Lykke til med baksten, husk, laaaang forheving, gjerne over natten! Kjekt at du liker bloggen!

   • Bente

    Hej Cecilie og Jette.
    Der er mindst 2 firmaer i Danmark, som har specialmel.
    Den ene er Aurion i Hjørring, http://www.aurion.dk/, de har både havremel og quinoamel, jeg har handlet med dem, den gang min søn havde fruktosemalabsorption, varerne var gode, men noget dyre. Den anden butik er http://www.allergikost.dk, de har en FDOMAP venlig linie. De har bl. a. Fibrex Roefibre, fine for os, der kan tåle dem, men ikke er fine venner med husk.
    AXA laver havremel.
    Skal man kun bruge mindre portioner er det nemmest og billigst at kværne selv. Jeg har købt en kværn til at sætte på min køkkenmaskine, en Bosch MUM 4xxx, den kan vist også sættes på MUM 5xxx. Men minifoodprocessoren på håndmikseren kan også klare mange opgaver.
    Den kan kværne ris, boghvede, krydderier som kommen og fennikelfrø og hørfrø men ikke majs.
    Jeg skal prøve rundstykkerne, men der skal regnes først, jeg har det heller ikke så godt med havre og boghvede.

    Dejlig blog, Cecilie.

    • Cecilie

     Hei Bente!
     Så kjekt at du liker bloggen! Tusen takk for tips om både Aurion og Fibrex. Foreløpig tror jeg at jeg klarer meg med havregryn/mel jeg maler selv siden jeg ikke lager veldig mye brødmat enda. Hehe, hadde jeg startet med å kjøpe ferdigmalte melkbalninger hadde jeg sikker ikke orket å styre så mye selv, men når jeg begynte med det, føles det liksom helt greit å male og blande. 🙂

 2. S

  Hei. Etter to timers heving hadde deigen dobla seg i størrelse, og den falt sammen. Jeg tenkte at den var ferdigheva siden den falt sammen, så jeg rørte rundt og satte deigen på brettet, men den var helt flytende så rundstykkene ble flate og hevet ikke under etterhevingen og heller ikke under steking. Og til slutt smakte de gjær. Vet du hva som kan ha gått galt? Har deigen heva for kort tid? Det kan hende den falt sammen ved dobbel størrelse pga da var deigen hevet opp i lokket på bakebollen. Så neste gang må jeg bruke en større bakebolle. Hilsen S

  • Cecilie

   Hmmm… Ikke lett å si hvorfor de ikke etterhevet! Hvor lenge sto de til etterheving?

   • S

    De flate stod en time, noen jeg putta i et muffinsform-brett pga deigen var så flytende heva litt de heva i 1 time og 15 minutter. Men også de i fra muffinsformene smaker og lukter gjær. Jeg får prøve på ny med litt mindre væske, større bakebolle og ikke heving på det varmeste stedet på kjøkkenet.

    • Cecilie

     Kan høres ut som om det kanskje var for varmt i kombinasjon med litt for flytende deig? Fortell gjerne hvordan det går ved nytt forsøk! Disse rundstykkene er de som er aller mest populære her på bloggen, så jeg håper du får der til!

     • S

      Jeg prøver igjen en annen dag og gir tilbakemelding etterpå. Fikk oppskrifta anbefalt av noen andre, så jeg gir meg ikke etter første forsøk

     • S

      På andre forsøk ble de vellykka! Bør en doble gjæren dersom en dobler oppskrifta? Eller holder det med 1/2 pakke tørrgjær? Når jeg har bakt vanlig gluten gjærbakst har jeg sjelden dobla gjæren når jeg har dobla oppskrifta

      • Cecilie

       WHOOOHOOO!Så bra å høre! Du trenger ikke å doble gjæren. 🙂 Xxx.

 3. Gitte

  Disse var gode. Men måtte steike dem 20 min ekstra for at de ble gjennomstekte. Dette synes jeg ofte jeg opplever med glutenfrit. Noen tips?

  • Cecilie

   Dette er noe jeg har opplevd selv også, men ikke med disse. Har dessverre ikke annet tips enn å… Steke de lenger… 🙂 xxx.

 4. Ylva

  Disse var fabelaktig! Tok sjansen og laget dobbel porsjon av disse igår. Nam nam ? bestilte begge bøkene dine i samme slengen! Har lett så lenge etter skikkelige oppskrifter uten det dyre ferdigmelet.

  • Cecilie

   Så flott at du likte disse! Det er faktisk den oppskriften som er aller mest lest på hele bloggen, så jeg tror disse er populære ja! Må innrømme at det er en stund siden jeg laget disse, siden jeg tåler speltsurdeigsbrød, men jeg tror kanskje jeg skal lage noen slike nå i helgen! Xxx.

 5. Emma

  Hei Cecilie!

  Jeg har så mye rismel stående i skapet: kan jeg erstatte bokhvetemelet med rismel i oppskriften tror du?

  • Cecilie Hauge Ågotnes

   Hei Emma og beklager sent svar. Siden får dessverre mange spam-kommentarer for tiden og da forsvinner dessverre ordentlige kommentarer. Jeg tror ikke jeg ville erstattet bokhvetemelet med rismel her fordi bokhvetemel og rismel har litt forkskjellig konsistens, bakeegenskaper og smak. Ellers kan du bruke rismel f.eks. til å lage glutenfrie vafler med litt havregryn i. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.