Lavfodmap glutenfrie skillingsboller

av | Desserter og kaker, lavFODMAP oppskrifter | 4 kommentarer

Lavfodmap glutenfrie skillingsboller

(Dette innlegget ble skrevet før jeg fant opp min egne fantastisk gode glutenfrie gjærbakst, jeg vil derfor anbefale deg å heller bruke den oppskriften fremfor denne!)

(Sponset produkt) Før jeg skulle holde foredraget mitt: «lavFODMAP en praktisk innføring og mestring av IBS» på Haukeland Sykehus i Bergen i april, ble jeg bl.a sponset med noen produkter fra Det glutenfrie verksted. Det meste av produktene ga jeg fra meg, men melblandingen for boller fant jeg ut at jeg måtte teste ut selv.

Jeg har tidligere prøvd å lage lavfodmap glutenfrie skillingsboller, men med heller dårlig resultat. I det hele tatt har jeg ikke vært spesielt glad i glutenfri gjærbakst og jeg har unngått det så mye som mulig. Jeg var derfor veldig spent på denne melblandingen. På slutten av innleget skal jeg fortelle hva jeg syntes.

Til 8-10 boller trenger du:

1/2 pose med melblanding fra Det glutenfrie verksted

0,75 g. laktosefri rømme

1 dl. laktosfri melk

10 g. olje

1/2 pk. tørrgjær

Til fyll trenger du:

60 g. romtemperert smør

40 g. sukker

2 ts. kanel

Fremgangsmåte:

Varm opp melken, til ca. 50 grader. Tilsett rømmen, oljen og gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett melet og rør/elt godt. La deigen stå å heve i 1 times tid. (På pakken står det 20 min, jeg synes det er for lite….)

Mens deigen hever blander du sammen smør, kanel og sukker til en smørkrem.

Når deigen har hevet kjevler du ut deigen slik at du får et stort rektangel. Bruk litt mel slik at deigen ikke henger fast! Smør smørkremen på deigen og rull sammen. Nå kan det være deigen henger fast, da løsner du den forsiktig!

Skjær 2-3 cm. tykke skiver av den sammenrullede pølsen og legg bollene på bakepapirkledd stekebrett. La etterhve i ca 1 time (også her står det kortere tid i oppskriften… ).

Stek bollene på 200 grader i ca. 14-16 min.

Og resultatet?

Deigen er smidig og lett å jobbe med. Den kan minne litt om pizzamelet fra Villa Paradiso, som er det glutenfrie pizzamelet jeg liker aller best (jeg har ikke prøvd det fra Det glutenfrie verkstedet enda…). Jeg tror dette kommer av at de begge bruker guargummi som bindemiddel i melet.

Bollene ble saftige, men, som med det meste av glutenfritt, blir de fort tørre, dessverre. Jeg har ikke prøvd å fryse de enda, så det kan godt hende de hadde holdt seg i fryseren om jeg hadde frosset de rett etter at de ble kalde. Dette er som sagt at helt vanlig problem for glutenfri gjærbakst og ikke noe spesielt med denne melblandingen.

Første gang jeg laget skoleboller av denne melblandingen, med den første halvparten av melblandingen, var det noe jeg ikke klarte å sette fingeren på, som jeg ikke likte. I dag oppdaget jeg hva det var jeg reagerte på: Det er en slags gummiaktig konsistens/smak som jeg følte ble litt voldsom.


Hva synes jeg?

Dette innlegget ble skrevet for noen uker siden. Jeg har bevisst ventet med å poste det fordi jeg føler jeg burde gi melet en sjanse til, siden jeg tross alt fikk produktene for å teste ut*. Jeg har nå prøvd å lage bollene med kesam, som det står i oppskriften. Dessverre synes jeg fortsatt at bollene har en rar konsistens og smak. Når det er sagt vet jeg at det er mange som liker disse melblandingene veldig godt. Smaken er heldigvis forskjellig så det kan godt hende andre liker melblandingen, deigen er ihvertfall veldig grei å jobbe med!

 • Jeg har alltid sagt at jeg kommer til å skrive min oppriktige mening når jeg får produkter for å teste ut –  jeg har alltid vært opptatt av å være ærlig og å bevare min egen integritet. Mest for min egen del, men også for at dere lesere skal vite at jeg ikke lar meg diktere av sponsorer, men behandler vareprøver til testing på lik linje med varer som jeg selv kjøper inn for å teste. Når det gjelder samarbeid vil jeg aldri samarbeide med firma/produkter jeg selv ikke kan gå god for. Grunnen til at jeg spurte om Det glutenfrie verkstedet ville sponse foredraget mitt var fordi jeg hadde hørt så mye positiv omtale av produktene. Dvs. at det er mange som liker de selv om jeg selv ikke er spesielt begeistret.

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

4 Kommentarer

 1. Maria U

  Man har jo forskjellig smak, og det må være lov å si at man ikke var så fornøyd. Kan godt hende at andre synes de er kjempegode! Det at du er ærlig gjør deg mye mer troverdig som blogger.

 2. Anne

  Veldig glad for at du er ærlig og ikke bare priser dem opp i skyene! Når det gjelder den spesielle smaken så er jeg helt enig, det er noe smak og konsistens som jeg ikke helt liker. Bakeegenskapene er gode, men smaker mangler litt…

  • Cecilie

   Ja, jeg likte også bakeegenskapene. Det var en av grunnene til at jeg ville gi melet opptil flere sjanser, dessverre kom jeg til samme konklusjonen hver gang… Jeg lurer på om det er (for mye) guargummi som lager den rare smaken? Vel, jeg ser jo at det er mange som liker melet og, så her er det nok mye snakk om smak og behag! Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.