Noen dårlige magedager

av | Helse, Hverdagen | 2 kommentarer

De siste dagene har magen trøblet seg igjen og jeg er usikker på hva det egentlig er. En stund tenkte jeg at det måtte være en hvitløksolje jeg brukte på fredag kveld, men da burde symtomene ha gitt seg nå. Ellers kan jeg ikke finne noe «galt». Jeg holder derfor en knapp på eggløsning (sorry til dem som synes jeg er for personlig her, men det er vel noe alle jenter/damer har, så det burde ikke være tabu å skrive det her vel?). Det er også godt mulig at det bare er sånn, at det ikke finnes noe forklaring.

Jeg tror akkurat det med «ingen forklaring» er vikitg å tenke på og akseptere. Av og til er det nemlig slik, også for friske personer, at man bare har vondt i magen, uten noe årsak. For oss som går på diett er det fort gjort å skylde på maten, lete og lete og bli sprø i hodet fordi vi ikke finner ut av det. Jeg har bestemt meg for å bli flinkere til å lete litt, ev. teste ut matvaren jeg mistenker en gang eller to til, og så gi slipp. Jeg vet, det er lettere sagt enn gjort, men jeg skal ihvertfall prøve!

Andre som har tanker om dette?

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

2 Kommentarer

 1. Kristin

  Hei! Jeg leser med interesse det du skriver angående dårlige magedager og febrilsk søken etter hvorfor i kostholdet.
  Selv fulgte jeg lav fod map dietten i ett par år, og det var som en ny vidunderlig verden, jeg ble helt frisk! Så ble jeg plutselig dårlig på nytt – og dette helt uforklarlig. Ingen endring i livsførsel eller diett, ingen stresset hverdag eller negative livshendelser, ingen annen sykdom eller medisiner, ei heller infeksjoner eller antibiotikakurer. Denne dårlig perioden har ikke handlet om dager, jeg har så og si fått tilbake alle plagene jeg hadde før jeg startet på lav fod map og det har vart i over ett år. Jeg har IBS -C. Constella og Resolor er prøvet ut, med negativt utfall. Det verste for meg er den gedigne, smertefulle og målbare oppblåstheten (øker nesten 20 cm fra normalt midjemål) og med påfølgende utslitthet og tristhet. En ond sirkel, m.a.o. Jeg finner ingen svar i kostholdet, jeg følger fremdeles lav fod map. Verken leger eller gastrospesialister kan svare på hvorfor IBS`en har slått ut igjen i så stor grad.
  Er det noen hensikt for meg å fortsette å følge denne dietten? Har du noen råd, kjenner til problematikken selv eller andre som har tilsvarende problem? Til orientering har jeg deltatt på IBS kurset ved Haukeland sykehus.

  Vennlig hilsen Kristin

  • Cecilie

   Hei,
   først vil jeg presisere at jeg ikke er lege eller klinisk ernæringsfysiolog. Dette blir altså råd fra pasient til pasient. 🙂 Du sier du har fulgt lavFODMAP i ett par år. Jeg regner med at du ikke har fulgt lavFODMAP-eliminasjon så lenge og at du nå har et FODMAP-redusert kosthold? Har du funnet ut hva du overhodet ikke kan spise? Jeg tror kanskje jeg ville spist «normalt» (utenom det du vet a du reagerer kraftig på) en periode og sett. Om du ikke merker noen forskjell ville jeg kanskje gått tilbake til eliminasjon og tatt en ny runde med reintroduksjon. Kanskje du har begynt å reagere på noe nå? Det er slettes ikke lett å si hva man bør gjøre her… C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Helse, Hverdagen

Dårlig magedag i dag…

Litt usikker på om det var maten i går, eller om det bare er sånn at av og til har man dårlige magedager… Dessverre klarte jeg ikke å motstå denne sjokoladen som stod på rommet da jeg kom opp fra bassenget og lurer jo litt på om det kan være sjokoladen sammen med...

Les mer...

Hvete og meg, gikk det bra da?
Helse

Hvete og meg, gikk det bra da?

Jeg har lenge tenkt å prøve på gjeninnføring av hvete. Før jeg startet på lav FODMAP hadde jeg aldri mistanke om at hvete skulle være noen av de matvarene jeg reagerte dårlig på, men jeg kuttet det ut i eliminasjonsfasen for å være sikker. Det skulle gå 2-3 måneder...

Les mer...