Hjemmelaget ketchup, er det nødvendig da? Tja… Det var en gang det gikk rykter om at Idun sin ketchup inneholdt løk. Heldigvis kom det frem at dette var feil, den inneholder nemlig bare løkaroma, og aroma er lavFODMAP. Så ja, Idun sin ketchup ER lavFODMAP (det samme er First Price sin ketchup). Mange synes nok at Idun sin ketchup er i kjedeligste laget. Da er det jo superbra at det er mulig å lage sin egen, hjemmelaget ketchup, med sin egen lille vri!
(Haha, hvis du er som meg, som ofte lager mat «på slump» så kan jeg love deg at du sjeldent vil få samme smaken to ganger… 🙂 )
Prøv også: Hjemmelaget sweet chilisaus
Jeg har tatt utgangspunkt i ketchupen til Trine fra Trines matblogg, men har endre litt på oppskriften for å gjøre den lavFODMAP og for å få den slik som jeg selv liker den. Husk at du kan lage din helt egen lille vri med det du måtte ha av krydder!
Hjemmelaget ketchup
1-2 ss chiliolje
1 ss. tomatpure
1 boks hermetiserte, hakkede tomater
ca. 50 g. revet gulrot (ikke nødvendig, men gulroten lager en veldig god, og naturlig, sødme)
50 g. sukker
1/2 dl. eddik
1 ss. soyasaus
litt salt
Fremgangsmåte:
Stek gulroten raskt i chilioljen og tilsett tomatpure. La det frese litt før du tilsetter resten av ingrediensene, men vent med saltet.
La blandingen småkoke i ca. 45 min. Mos ketchupen med stavmikser til slutt og smak til med salt. Utrolig enkelt og utrolig godt!
Prøv også: LavFODMAP bolognese
TIPS: Tilsett litt krydderurter, det grønne fra vårløken og/eller gressløk. Jeg valgte å lage min så «plain» som mulig rett og slett for å vise at det er mulig å lage god lavFODMAP-mat med enkle ingredienser.
Har du noe formening om holdbarhet på denne – mot Idun sin da – bruker ikke så må mye ketchup, men bare av og til
Hmmm, nå spør du vanskelig, men jeg vil tro noen uker, om du har den i et glass med lokk og i kjøleskap?
Supert, det er mer enn bra nok svar- lukter meg jo frem til om det er spiselig, men hadde det vært ett par dager hadde jeg vel holdt meg til Idun 🙂
Hehe, du merker det bok før den går ut av seg selv! 😉
Hei, ser denne oppskriften er ett år gammel, men håper du ser kommentaren allikevel.
– Går det fint å droppe sukker for å få den sukkerfri?
Hei,
Du kan droppe sukker ja, men jeg er redd den vil bli veldig sur om du ikke erstatter med noe annet søtt/søtning. Jeg er ikke vant til å bruke sukkerertstatning, men stevia skal være lav, så du kan prøve med litt stevia kanskje?
Hei!
Dette du skriver om løkaroma og at aroma er lavfodmap; gjelder dette alt av aroma? Jeg reagerer veldig på eple; men betyr dette at jeg kan prøve meg på eplearoma?
Beste hilsen Amalie
Ja, slik jeg har forstått det, så er det ikke karbohydrater (og derfor heller ikke FODMAP) i aroma. C.