lavFODMAP bolognese uten løk og hvitløk 

av | lavFODMAP oppskrifter, Middag | 6 kommentarer

Mange tror at det ikke er mulig å lage skikkelig digg lavFODMAP bolognese uten løk og hvitløk. Dette lager jeg ofte så det er igrunnen litt rart at jeg ikke har postet oppskrift på det her i bloggen. Siden Matbloggsentralen sin utfordring denne måneden er «italiensk mat», fant jeg ut det var på tide å poste oppskriften nå.

Litt om prosjektet «Oppskriftsutfordringen»: Dette er en slags stafett for matbloggere. Hver måned er det en ny matblogger som har stafettpinnen, dvs. at h*n utfordrer andre matbloggere. Denne måneden er det Thomas fra Kokebloggen som har stafettpinnen og hans utfordring er altså italiensk mat. For meg passet dette ekstra bra siden jeg drar til Italia i begynnelsen av april. Sjekk ut åpningsinnlegget til Thomas der han har skrevet mye informasjon om italiensk mat. Dette er super viten, enten du følger lavFODMAP eller ikke!

De andre matbloggerne som er med i utfordringen følger jo ikke lavFODMAP så de mesker seg med både hvete, sopp, løk, hvitløk…. akkja… Likevel har jeg sett  gjennom noen av oppskriftene og tenker at jeg skal la meg inspirere til å enten lage en helt ny rett eller «tweake» eksisterende rett. Minestronesuppen til Vidar fra bloggen «Et kjøkken i Istanbul ser ufattelig god ut, men er dessverre full av FODMAP. Jeg ble likvel inspirert til å lage min egen lavFODMAP-minestronesuppe når tiden bare strekker til.

Hvis du vil ha flere italienske lavFODMAP-oppskrifter har jeg flere oppskrifter her på bloggen:

Lasagne

Glutenfri hjemmelaget pasta

Risotto

Pizza med glutenfri bunn

Pizza med speltsurdeigsbunn

Oliventapenade

lavFODMAP bolognese uten løk og hvitløk

Til 4 personer trenger du:

2 mellomstore gulrøtter

Det grønne fra purre-eller vårløken, så mye som du tåler

litt olje til steking

450 g. kjøttdeig

2 -3 ss. tomatpuré

1 boks med hermetiserte tomater

1/2 boks med Maggi fondcup – kylling  (denne er lavFODMAP, den med okse er nå tilsatt løk)

1 ts. sukker

1/2 ts. paprikapulver

1/2 ts. tørket oregano

1/2 ts. tørket basilikum

1/4 ts. tørket chili

litt salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell og rasp gulrøttene og hakk opp det grønne fra vår- eller purreløken. Fres den raspede gulroten og løken i litt olje og tilsett kjøttdeigen. Stek det hele i 5-6 minutter. Tilsett tomatpuré, tomatene og sukker samt fondcup og krydderet. Du smake til med krydder, salt og pepper selv fordi det er veldig individuelt hvor sterk og salt mat man ønsker og tåler. La det hele småputre i minst 15 min.

La det hele småputre i minst 15 min. Vil du ha en eksta god saus lar du den stå i en times tid. (Da kan det være mye av væsken fordamper og at du må tilsette litt vann.) Den blir bare bedre og bedre jo lenger den får stå!

TIPS: Lag en stor porsjon og frys ned!

TIPS: Liker du ikke glutenfri pasta? Bruk risnudler eller Semper sin risspaghetti.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

6 Kommentarer

 1. Else

  Hei. Er det noe annet enn oksebuljong man kan bruke som vegetarianer?

  • Cecilie

   Oksebuljong for vegetarianere kan bli litt vanskelig, men du tenker kanskje på grønnsaksbuljong? Jeg tror faktisk ikke det finnes, dessverre.. C.

 2. Hedda Blisten

  Når du bruker fond, så mener du at du lager kraft, ikke sant? Altså 2,5 dl kraft når du bruker en halv fond. Eller blander du den halve cupen bare med de hermetiske tomatene?

  • Cecilie

   Jeg blander den rett i tomatene ja! Sorry sent svar. Håper jeg ikke var FOR sen! 🙂 C.

 3. Tor Tangen

  Har prøvd denne en del ganger og denne er fantastisk god. Jeg lar den koke 1time

  • Cecilie

   Så kjelt å høre! Og ja, jo lenger den får koke, jo bedre blir den, er min erfaring også! C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.