Farvel 2018, velkommen 2019

av | Høytider | 0 kommentarer

De siste fire årene har jeg ønsket det nye året velkommen med en ny lavFODMAP-bok. Å skrive fire bøker på fire år har vært i overkant travelt. Jeg er derfor glad for at jeg i 2018 ikke har jobbet med noe ny bok, men har brukt tiden på andre spennende prosjekter!

2018 har vært et begivenhetsrikt år, med  både opp- og nedturer

I begynnelsen av året kom min fjerde lavFODMAP-bok ut. (NB! Adlink. Dvs. at jeg tjener noen kroner hvis du kjøper boken via denne linken.) Boken er skrevet sammen med Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog. Hun er sertifisert i lavFODMAP-veiledning av Monash University og har jobbet med IBS-pasienter ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Hun gir også FODMAP-veiledning, privat!

Hva er forskjellen på en klinisk ernæringsfysiolog og andre med ernæringsutdanning?

LavFODMAP-foredrag

I 2017 sa jeg fra meg nesten alle lavFODMAP-foredragene som jeg holdt på forskjellige sykehus rundt omkring i landet. Det ble for mye reising og det ble slitsomt. De eneste foredragene jeg beholdt var  foredragene ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer (NKFM). Her holder jeg nå foredrag en gang i måneden, noe jeg har gjort de siste 4 årene.

Les om lavFODMAP på NKFM sin hjemmeside

Det å få treffe både fagpersoner og pasienter er utrolig lærerikt og givende og noe jeg setter veldig stor pris på. I tillegg er det viktig for meg å «vedlikeholde» det å holde foredrag. Jeg merker nemlig fort, på psyken, om det er en stund siden jeg har holdt foredrag. DA blir jeg mer nervøs, men likevel ikke så nervøs og angstfyllt som jeg var tidligere.

Å mestre det å holde foredrag har vært en stor seier for meg. Jeg LIKER det fortsatt ikke, men jeg tar utfordringen og gjør det. Som da jeg, for noen måneder siden, fikk forespørsel om jeg kunne holde foredrag for den nye helseklyngen i Bergen. For forskere, helsepersonell og leger!

I år har jeg også holdt en del foredrag for kommende grundere og studenter. Litt forskjellige foredrag, men fellesnevneren er at jeg deler mine egne erfaringer, på godt og vondt!

IBS og lavFODMAP-dietten

Da jeg startet på lavFODMAP-dietten, for 5 år siden, var jeg sikker på at jeg aldri ville kunne spise hverken løk, hvitløk eller noe med polyoler igjen. Hver gang jeg prøvde å spise det ble jeg veldig dårlig. Jeg ga fort opp å gjeninnføre og fortsatte på en streng lavFODMAP-diett. (Dette var før vi ble bevisst på at det å følge en streng lavFODMAP-eliminasjon kunne gi bivirkninger.)

I 2017 begynte jeg å eksperimentere litt mer. Noen ganger gikk det veldig dårlig, mens andre ganger gikk det bra. I 2018 fortsatte jeg med å pushe meg litt og nå har jeg oppdaget at jeg kan spise litt hvitløk, litt løk, litt mat med polyoler i, en del fruktose og en del hvetemel. Jeg har til og med turd å spise litt sukkerfri tyggegummi! (Jeg biter av en liten bit.) Det er viktig at jeg ikke spiser mye FODMAP, at jeg ikke spiser flere FODMAP samtidig og ikke hver dag. Noen ganger går det selvfølgelig veldig galt og da bruker jeg noen dager med streng lavFODMAP for å komme meg opp igjen.

Det eneste jeg nå vet at jeg overhodet ikke kan få i meg er laktose. Litt, som i tabletter og i laktosereduserte meieriprodukter, går bra. Men aldri mer! Hvis jeg spiser mer enn det tar jeg gjerne en laktasetablett i tillegg. Dessverre har jeg funnet at de laktasetabletter ikke alltid virker på meg, så laktose og laktasetabletter eksperimenterer jeg fortsatt litt med, når jeg er hjemme. Jeg har dog hørt om veldig mange som har god effekt av laktasetabletter så det er ingen grunn til å ikke teste det ut.

2018 og resten av kroppen

Du som følger meg her på bloggen og ellers i sosiale medier har nok fått med deg at helsen min ikke har vært helt på topp. Dessverre har knærne mine blitt dårligere og dårligere og jeg står nå på terskelen til å måtte bruke rullestol som avlastning. Jeg har ikke kommet helt dit enda, rent mentalt, men jeg jobber med saken.

CanCannotEat

I 2018 har jeg jobbet med det nye prosjektet mitt, som ble startet i 2017. Det vil være å lyge og si at 2018 ikke har vært et slitsom år. Å være grunder og kronisk syk er ingen dans på roser, men for meg har det likevel gitt mer energi enn jeg har brukt. Dette har jeg fortalt litt om i intervjuet med K7 Bulletin (NHH sin studentavis). (Mer om CanCannotEat kommer i et senere innlegg. Dette innlegget begynner å bli veldig langt, og jeg har ikke kommet til 2019 enda! 🙂 )

Velkommen 2019

Mål for 2019

Jeg er en person som liker å sette meg mål, men jeg pleier ikke å dele målene mine med noen. Ikke fordi jeg er redd for å feile, men fordi jeg ønsker å bli drevet av meg selv og ikke av at «jeg har jo sagt det». Dessuten kan det godt hende målene mine endrer seg i løpet av året. Derfor kan jeg meddele at jeg ikke har tenkt å meddele målene mine for 2019!

Det jeg kan dele er noen ønsker, håp og planer for 2019.

LavFODMAP-bloggen

Å opprettholde denne bloggen samt være aktiv på sosiale medier tar mye tid og krefter. MEN det er noe jeg liker og noe jeg derfor kommer til å jobbe med videre. Jeg håper jeg får mer tid til å lage og skrive inn nye oppskrifter. Nå som jeg ikke lenger skriver bøker tror jeg det skal gå greit! (Å lage oppskrifter til både bok og blogg samtidig er ekstremt krevende.)

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram

Foredrag

Jeg har allerede sagt ja til å fortsette og holde foredragene mine for NKFM. I tillegg begynner februar å fylle seg opp da jeg skal holde foredrag på årsmøtet til flere pasientforeninger. Jeg regner nesten med at jeg også kommer til å holde noen foredrag for grundere og næringslivet, men jeg har foreløpig ikke noen i kalenderen.

NKFM og mage/hjerne-forskning

I 2017 var jeg med på mitt første møte i referansegruppen til NKFM, der jeg sitter som representant for pasientene. I høst fikk jeg forespørsel om jeg ville være med, som brukerrepresentant, i NKFM sitt forskningsprosjekt som går på mage/hjerne aksen. Dette er et tema jeg virkelig interesserer meg for, så det var ikke vanskelig å si ja! Så langt vet jeg ikke så mye om hva jeg skal bidra med, men det blir uansett spennende å få lov til å være med fra sidelinjen!

CanCannotEat

CanCannotEat er snart klar for lansering og hovedgeskjeften min i 2019 kommer til å være videreutvikling av programvaren. Vi har mange planer og jeg gleder meg veldig til at vi endelig kan vise hva vi har jobbet med. Mer om CanCannotEat kommer, som sagt, i et annet innlegg, veldig snart!

Følg gjerne CanCannotEat på Facebook og Instagram

Farvel 2018, velkommen 2019

Da gjenstår det bare å si velkommen 2019. Jeg ønsker DEG det aller beste for det nye året. Jeg håper du vil fortsette å følge med på bloggen. Kanskje vi til og med treffes?

 

 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Gratulerer med dagen
Høytider

Gratulerer med dagen!

Håper alle har hatt en fin dag med mye god (lav FODMAP) mat! Selv spiste jeg den vanlige frokosten min, 2 egg og litt skinke. Før jeg gikk i besøk til svigermor spiste jeg litt hjemmelaget potetsalat og serranoskinke og i besøket ble det laks, eggerøre, kokt skinke...

Les mer...

Nye muligheter
Høytider

Nytt år, nye muligheter

Nå er det snart tid for å si godt nyttår og mange bruker anledningen til å se tilbake på året som har vært. Det skal jeg og gjøre, men aller mest har jeg lyst til å snakke om året vi er på vei inn, som betyr nye muligheter. 2017 Året begynte med... ja, helt riktig,...

Les mer...