Finland – et eldorado for allergikere!

av | Land og steder | 0 kommentarer

For tiden er jeg i Finland, nærmere bestemt Tampere, med min kjære mann. Han er på konferanse, jeg sjekker ut hvordan stedet er for folk med glutenallergi, laktoseintoleranse og div. andre intoleranser.

Finland – et eldorado for allergikere!

Turen hit var lang. Siden bilen trenger nye bremseklosser måtte vi ta buss før flybuss, så to fly, buss i 30 min og deretter tog i to timer. Jeg stod opp tidlig, både for å sette i gang systemet, men også for å lage pannekaker til å ha med meg på turen. Planen var å lage pannekaker i ovn, men jeg endte opp med å steke de, ganske tykke, i stekepannen i stedet for. Jeg lurer litt på om jeg synes de ble saftigere og holdt seg litt bedre? I tillegg hadde jeg noen middagsrester som jeg hadde lagt i fryseren. Boksen ble tatt opp rett før vi dro og maten holdt seg til ettermiddagen.

Det var en aldri så liten prøvelse å ta så mye buss. Alle som har idiotmage vet alt om hva jeg snakker om, men det gikk mye bedre enn forventet og jeg kom relativt helskinnet gjennom dagen.

Jeg pleier aldri å kontakte hotellet på forhånd mht. lav FODMAP-dietten. Jeg regner med de har egg og bacon ev. noe kjøtt til frokost og da klarer jeg meg lenge. Overraskelsen var derfor stor da jeg i morges kom til frokostbuffeten og absolutt all maten var merket om det var  laktosefritt og/eller glutenfritt! I tillegg hadde de et godt utvalg av glutenfrie brød, frokostblandinger og til og med laktosefri melk!

Finske matvarebutikker

Etter noen runder i matvarebutikkene her skjønte jeg at dette må være stedet for en allergiker. Det virker som om nesten all mat er merket med om det er laktosefritt/glutenfritt. Til og med skinkepålegget jeg kjøpte var merket med gluten. og laktosefritt! Det er sant, det hjelper ikke meg så veldig mye siden jeg heller ikke tåler løk, hvitløk og maismel, men det er jammensanten en god begynnelse!

På hotellets restaurant er alle rettene også merket om de er laktose- eller glutenfrie og til middag i dag spiste jeg biff med parmesan, balsamicoglaze, olje og pommesfrites. Det eneste jeg ikke spiste på tallerkenen min var ruccolasalaten. (Jeg tror det er lav FODMAP, men min mage liker det ikke så godt.)

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Helse, Hverdagen

Dårlig magedag i dag…

Litt usikker på om det var maten i går, eller om det bare er sånn at av og til har man dårlige magedager… Dessverre klarte jeg ikke å motstå denne sjokoladen som stod på rommet da jeg kom opp fra bassenget og lurer jo litt på om det kan være sjokoladen sammen med...

Les mer...