For noen dager siden kokte jeg høne og det ble masse god kraft (kok hønen i 2-3 timer sammen med gulrot, persille, det grønne fra purren, salt, pepper og ellers det du har i kjøleskapet). Av kraften laget jeg en superenkel gluten- og laktosefri tomatsuppe.

Les også: Slik lager jeg hjemmelaget ketchup

Har du ikke kraft kan du bruke oksefond fra Touch of Taste, som er uten løk og hvitløk og helt lavFODMAP. Dette er ingen fancy tomatsuppe med masse gode råvarer, men den er enkel og rask å lage og ikke minst, veldig god for de som egentlig ikke liker tomat siden det ikke er noen tomatbiter i!

Trenger du dessert? Prøv denne sjokolademousskaken!

Gluten- og laktosefri tomatsuppe, 1-2 porsjonerLitt nøytral olje

110 g. tomatpure

1 ts. rismel

5 dl. hjemmelaget kraft eller kjøttfond/kalvefond/kyllingfond  fra Touch of Taste (alle disse er sjekket, og er lavFODMAP)

1 ss. soyasaus (for dem med cøliki må det være glutenfri soyasaus, vanlig soyasaus er lavFODMAP)

1 ss. sukker

Salt, pepper, cayennepepper, ingefær

1/2 dl. laktosefri matfløte

Fremgangsmåte:

Les mer: Hvorfor er surdeig av spelt lavFODMAP, mens vanlig spelt er høy FODMAP?

Varm opp ca. 1 ss. nøytral olje og fres tomatpure i 20-30 sek. Tilsett rismelet og bland godt. Tilsett kraften og kok opp. La suppen småputre i 10 min. og smak til med det krydderet du ønsker. Hvor mye sukker du må bruke er avhengig av hvor mye syre det er i tomatpure’n. Tilsett fløten til slutt.

Denne suppen har mange muligheter. Den kan spises som dette, når du bare har lyst på noe godt og varmt og egentlig ikke er så sulten eller du kan koke et egg, litt risnudler eller ris, eller lage kjøttboller (se oppskrift i boken min)… En skive eller to med surdeigsbrød av spelt gjør også at dette blir en mettende lunsj.

 

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

5 Kommentarer

  • Cecilie

   Det vet jeg, men vanlig soyasaus er lavFODMAP! Likevel skal jeg skrive det på, i tilfelle det er noen som skal lage mat tl dem med cøliaki, så takk for hjelpen! 🙂 Leste forresten at noen med cøliaki sa at kikkoman soyasaus visstnok er «friskmeldt» dvs. helt glutenfri (offisielt), men det er bare noe jeg har lest og som jeg ikke har satt meg mer inn i iom at vanlig soyasaus ikke er noe problem på lavFODMAP! 🙂 xxx.

   • Kathrine

    JEg regnet med at det var fodmap-greit, og derfor du skreiv det, men det er sånne feil som «ødelegger» for oss som ikke tåler gluten over hodet, og det er så synd. Men kjempebra at du fikser 😉 noen med cøliaki tåler corona og kikkoman, andre som meg tåler ikke å «lukte» på det engang 🙁

    • Cecilie

     Ikke noe problem, og jeg forstår problemet, derfor jeg rettet det opp (også fordi jeg hadde skrevet glutenfri, og da skal rett være rett, helt enig)! Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.