Hotellomtale: Scandic Helsfyr, Oslo

Fisk eller fugl?

Hotellomtale: Scandic Helsfyr, Oslo

Leserne mine har for lengst kåret Scandic Hotellene som beste hotellkjeden for lavFODMAPere. Kathrine, en av mine lesere, har jo også skrevet et veldig positivt innlegg om Scandic Vulkan. Jeg var derfor mer enn normalt spent på mitt første møte med Scandic Helsefyr da jeg var der på et møte nå i helgen.

Scandic Helsfyr ligger utenfor Oslo, men det var lett å komme seg til hotellet. 4 stopp med t-banen og en liten spasertur gikk greit.

Rommene er rene og greie med såpedispensere (jeg liker ikke det…. sorry… ) og ingen hårbalsam. Jeg tror ikke det var safe på rommet, men det var ingen vannkoker. Pluss for tomt kjøleskap!

LavFODMAP-liste var blitt sendt på forhånd

Siden jeg visste at vi skulle ha både frokost, lunsj og middag på hotellet tok jeg kontakt på forhånd. Jeg skrev en forenklet liste over hva jeg ikke kunne spise, samt hva jeg kunne spise (lister på norsk, engelsk, fransk, italiensk, spansk, gresk og tysk finner du i den nye boken min: lavFODMAP på reise NB! Adlink – jeg tjener noen ekstra kroner på salget om du kjøper via linken). I tillegg ba jeg om å få se menyen slik at jeg eventuelt kunne tilpasse maten (min erfaring er at det ofte er like greit siden listen over hva jeg ikke kan spise er ganske lang). Da fikk jeg til svar at kjøkkensjefen hadde en sønn som fulgte lavFODMAP-dietten og at det derfor ikke ville være noe problem. Jeg sa forøvrig at jeg ville ta med meg mitt eget brød siden jeg ikke tåler maismel, selv om det er lavFODMAP. Jeg va utrolig letter og tenkte at jeg nå ikke trengte å være redd for å bli dårlig.

Første middagen

Gleden varte ikke lengre enn til første middagen… Da fikk jeg riktignok servert glutenfritt brød, men jeg fikk også aioli med masse hvitløk! Jeg skjønte heldigvis at jeg ikke kunne spise dette, så jeg lot være. Forretten var så fiskesuppe. Da jeg sa at jeg var den som hadde spurt etter spesialmat uten løk og hvitløk måtte de sjekke om fiskesuppen var uten løk. Det var den ikke og jeg fikk da høre at de hadde laget noe annet til meg: Asparges med parmesan. Nå hadde jeg glemt å skrive på asparges, så dette var ikke hotellets feil, men dette var altså en av grunnene til at jeg ønsket å vite menyen på forhånd….

Hotellomtale: Scandic Helsfyr, Oslo

Hovedretten:

Alle fikk det samme, men vi lurte jo litt på hva dette egentlig var. En overkokt, bleik kyllingfilet, eller var det virkelig fisk? Den var usedvanlig hard og sprettballaktig for å være fisk, men det viste set at det var fisk ja… Den ble sendt ut igjen og kjøkkenet beklaget. Vi fikk en ny rett: Kylling, men med saus (eller noe) med løk i… husker ikke helt, husker bare at jeg måtte få ny mat. Denne var helt grei, men ingen høydare akkurat. Desserten var en glutenfri kokoskake som var helt grei den og. De andre fikk en bitteliten kremklatt på sin.

Frokosten

var god, og de hadde laktosefri melk, men ikke noe yoghurt. Jeg lette ikke etter glutenfritt brød siden jeg hadde med meg mitt eget brød, men jeg er ganske sikker på at de hadde hatt om jeg hadde spurt!

Lunsj:

Biff. Denne gangen var det også spørsmål om løk og hvitløk og de måtte løpe og spørre. Greit nok. Biffen var ganske seig og av en eller annen grunn hadde jeg fått lavkarbo, dvs. ingen potet til meg. Jeg fikk en potet av naboen min og ble mett. Her kunne jeg nok sikkert ha spurt etter potet, men jeg ordnet meg selv.

Dessert:

Bringebærgele med krem. Det var så lite krem at det var enkelt å la være å spise, men hva om jeg hadde tatt det for gitt at de hadde tatt hensyn til listene mine, eller om jeg hadde vært hyperallergisk for melkeprodukter? (Ja, jeg synes det var litt trist at de ikke hadde giddet å kjøpe en kartong med laktosefri kremfløte når de visste at jeg kom. Jeg blir vanligvis ikke snurt for dette, men fordi jeg hadde forventet meg veldig god service, ble det litt nedtur.)

Middag 2. dagen:

Forrett:

Jeg fikk gitt beskjed om at jeg ikke kunne spise asparges og fikk istedenfor laks… med masse løk…. Jeg dyttet vekk løken og spiste laksen, som var veldig god.

Hovedrett:

Langtidsstekt svinenakke på en seng av… sukkererter og SOPP! Jeg tåler overhodet ikke sopp (som inneholder polyoler), dessverre, men jeg orket ikke å mase mer, igjen dyttet jeg vekk det jeg ikke tålte og spiste svinenakken og potetene og håpet på at det skulle gå greit selv om jeg så at det var mye kraft fra soppen som lå på tallerkenen min.

Dessert:

De andre fikk sjokolademousse, jeg fikk… frukt i et glass…. igjen: Normalt sett hadde jeg ikke blitt lei meg for dette, men jeg hadde forventet noe litt mer enn et halvhjertet forsøk. En liten dæsj med laktosefri krem hadde jo hevet desserten ganske kraftig!

Heldigvis ble jeg ikke akutt dårlig, men jeg ble dårlig kl. 05.00 neste dag og hadde noen runder på do… Takk og pris gikk det over til møtet kl. 10.00 og hjemreisen, men jeg ble nok litt ekstra redusert ja…

Konklusjon?

Så hva skal man si? For meg var det verste her at jeg trodde jeg var i trygge hender og slappet derfor veldig av. Da jeg skjønte at det var så mye rot, ble jeg hele tiden litt redd for å spise og jeg måtte dobbeltsjekke. Personalet virket irritert, noe som igjen gjorde at jeg følte meg til bry (og ikke som en betalende gjest…) og jeg turde ikke gi beskjed på slutten.

Å skrive denne anmeldelsen har vært vanskelig. Både fordi det er dumt for arrangørene av konferansen (selv om det ikke er deres feil!) og også fordi jeg vet at dette er et hotell de pleier å være veldig fornøyd med og som de derfor bruker ofte. (Dessuten er jeg redd de, neste gang, kommer til å vaske do med tannbørsten min – det har jeg sett på TV…. 🙂 ) Samtidig synes jeg det er viktig å ikke bare fortelle når man er fornøyd, men også når ting ikke går helt på skinner.

 

 

Lagre