Hvor dum går det an’ å bli?

av | des 24, 2014 | Helsehistorier, Hverdagen | 0 kommentarer

Etter over ett år på lavFODMAP-dietten går jeg fortsatt på en smell: Hvor dum går det an’ å bli?

Stort sett tar jeg nøye overveide og kalkulerte risikoer, men noen ganger virker det som om hjernen rett og slett har koblet fullstendig ut, som i går, på lillejulaften.

Pizza var en god idee til middag i går. Glutenfri bunn og hjemmelaget lavFODMAP-fyll til og med. Nå har det seg slik at jeg reagerer på ost selv om harde, hvite oster er lavFODMAP. (VIKTIG: her har vi alle individuelle toleransegrenser og det er slettes ikke sikekrt du reagerer på ost selv om jeg gjør det!) Jeg har ikke funnet ut om det er laktosen eller om det er noe annet, inntil i går… Smarte meg tenkte at ost burde gå greit så lenge jeg tok en laktasetablett samtidig med maten! (Også med tanke på at det er minimalt med laktose i slike oster.)

Fordi jeg ikke har spist ost på lenge (ja, det er nok en grunn til det, men det kommer jeg tilbake til…) spiste jeg like godt litt ekstra ost etter maten. Mannen kom hjem fra et møte i Nederland i går og hadde med seg god, vellagret og stinkende ost. Du vet den typen som er hard, men likevel henger seg fast i ganen og som er som en smaksbombe. I tillegg hadde vi en stor og fløyelsmyk Brie i kjøleskapet. Med laktasetablett innabords tenkte jeg at jeg var smart og at det burde gå bra!

Første timen etter maten gikk bra. Andre timen begynte magen å bli litt misfornøyd og resten av kvelden og natten?

For å si det rett ut: DET KAN IKKE VÆRE LAKTOSEN I OSTEN JEG REAGERER PÅ!

Klokken 04.30 bestemte jeg meg for å stå opp og selvfølgelig måtte min kjære gni det litt ekstra inn da jeg forlot soverommet: «Det var kanskje ikke så lurt å teste ut ost på lillejulaften?!» Nei, sier du det…

Med tanke på at jeg VET at det er lite laktose i harde og vellagrede oster burde jeg kanskje ha skjønt at det ikke er laktosen i osten jeg reagerer så kraftig på (det skal bare en liten bit med ost til for sende meg på sofaen med mageknip fra en annen verden) og jeg burde ikke ha testet det ut på lillejulaften. Men det gjorde jeg altså, så nå sitter jeg her med nissefamilien min og lurer på når mageknipen skal gi seg (og selvfølgelig lurer jeg på hva som skjedde i hodet mitt i går kveld…).

NB! Dette innlegget ble skrevet for noen år siden. Jeg kan nå fortelle at jeg reagerer mindre på ost og at jeg fint kan spise både ett og to pizzastykker med mye ost på uten at det sender meg til sengs.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Flere historier

lavFODMAP foredrag
Hverdagen

Jeg overlevde!

  Jeg overlevde! TUSEN millioner takk for alle de fine tilbakemeldingene på mitt forrige innlegg om angst. Noen har skrevet i bloggen, andre har skrevet på Facebook og noen har sendt meg private meldinger på Facebook og på mail. Det er jo ikke bra at det er så...

Les mer...

influensa
Helsehistorier

Influensa meg 1-0

I dag skulle jeg egentlig vært i Oslo, for å holde foredrag under Reiselivsmessen. Jeg har ikke hatt influensa siden jeg var 18 år, men i forrige uke slo den til. Hardt og brutalt. Først trodde jeg det var jetlag, men da halsen ble som sandpapir, jeg begynte å...

Les mer...

Hverdagen

Ingen tur til London…

Planen var altså at jeg skulle reist til London i går. Matmesse stod på kalenderen de kommende fire dagene, men jeg er fortsatt hjemme.... Magen min har vært på en snurr de siste 5-6 ukene og de siste 3 ukene har vekten begynt å falle (jeg må normalt sett kjempe...

Les mer...