Som mange kanskje har skjønt, så har jeg blitt litt hekta på å bake med surdeig.
Før jeg reiste til Kina lurte jeg på hva jeg skulle gjøre med surdeigsstarteren min, heretter kalt Boble. Jeg tror det tok 3-4 uker før Boble ble sterk nok til å lage skikkelige gode brød og jeg hadde lite lyst til å måtte lage en ny surdeigsstarter når jeg kom hjem.
Kan man fryse surdeigsstarter?
På forhånd hadde jeg lest at man kunne lage en veldig fast starter og oppbevare den i kjøleskapet i flere uker. I tillegg hadde jeg lest at det var mulig å fryse den. Jeg gjorde begge deler: Laget Boble skikkelig fast i fisken og tok også av en liten klatt, ca 1/2 dl. som jeg la i fryseren.
Da jeg kom hjem var store Boble, i kjøleskapet, blitt litt guffen. Det lå mye vann på toppen i tillegg til at den var oksidert. Jeg hadde lest at man kunne skrape vekk det oksiderte og bruke det som ligger under, men jeg syntes det var litt guffent. Jeg tok derfor ut mini Boble fra frysen. Tinte den, blandet inn vann og mel og lot den stå. Dette var om formiddagen. På kvelden laget jeg to brød.
De to brødene brukte litt lengre tid på å heve, men de ble veldig gode, om enn litt mer komtpakt enn vanlig.
Jeg «matet» Boble morgen og kveld i 1,5 dag (lot han stå på kjøkkenbenken) og han ble da like spenstig igjen, heldigvis! Mitt tips er altså: Frys ned starteren når du reiser vekk!
Tørking av surdeigsstarter
Ta en titt på dette innlegget om du heller vil tørke surdeigsstarteren din.
Takk for gode råd om vedlikehold av surdeigsstarteren – jeg har lurt på det samme. Lærer stadig noe 🙂
BAre hyggelig! Jeg er jo ikke akkurat ekspert jeg heller, men jeg deler gjerne det jeg finner ut! 🙂