Hvorfor skal jeg presse meg mer enn andre?

av | Helse, Min mening, Mine reisetips og erfaringer | 8 kommentarer

IBS-mager kan være noe ordentlig dritt, bokstavlig talt. Likevel hender det jeg presser meg, ofte mer enn «normale» mennesker, og da lurer jeg litt på følgende:

Hvorfor skal jeg presse meg mer enn andre?

I går, rundt middagstid, fikk jeg skikkelig vondt i magen. Så ille at jeg gikk og la meg. Etter en times tid fant magen ut at det var på tide å kvitte seg med alt og jeg satt på «rammen» til i går kveld. Dette var definitivt ikke IBS-mage (av en eller annen grunn klarer jeg å kjenne forskjell om jeg virkelig er syk, mens når jeg har IBS-mage lurer jeg på om det er sykdom eller IBS… ) og natten ble søvnløs med ekstreme magesmerter og kvalme.

Jeg måtte kapitulere denne gangen

Hele natten lå jeg også og lurte på om jeg kom til å klare og reise til Maastricht i dag, som var den opprinnelige planen. Fordi jeg har en greie med at jeg skal klare alt, på tross av IBS’en og andre sykdommer, pleier jeg å presse meg til det ytterste. Jeg skal ikke ha på meg at jeg har feiget ut pga. sykdom! Det ble derfor et veldig nederlag da jeg innså at jeg måtte krype til korset og ringe til forsikringsselskapet og legen min for å melde fra om sykdom. I tillegg hadde jeg jo veldig lyst til å reise, siden jeg ikke har vært i Maastrich før!

Det ble derfor ingen tur til Maastricht på meg og akkurat nå er jeg mest glad for at jeg gjorde det eneste fornuftige: Å ikke reise. Magen lever nemlig fortsatt sitt eget liv med magekramper, rumling og det som verre er… (detaljene hopper jeg over). Det hadde vært en prøvelse å sitte på fly/reise slik formen er nå og jeg er sjeleglad at jeg kan sitte hjemme, i min egen sofa, og synes synd på meg selv!

Jeg er dog ikke så syk at jeg ikke klarer å reflektere over hvorfor jeg har feiget ut, om jeg virkelig har feiget ut eller om jeg rett og slett gjorde det de aller fleste ville gjort, uten å stusse. For når jeg tenker meg om tviler jeg på at «normale» mennesker hadde reist i min tilstand. Det er da jeg lurer på om jeg er litt for streng med meg selv eller om jeg er verdens største pyse? Hvorfor skal jeg presse meg mer enn andre?

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

8 Kommentarer

 1. Hege Samuelsen

  Kjenner meg godt igjen i det du skriver. Har en tendens til å stille spørsmål med alle «fornuftige» valg jeg tar.
  Jeg ønsker deg i hvert fall riktig god bedring, og håper det betyr noe at JEG sier du IKKE har feiget ut! 😉

  • Cecilie

   TUSEN takk! Godt å få litt sympati når man er litt smådeppa. Jaja, snart er jeg på beina igjen og om 1 uke drar vi til Frankrike, for 10 dager! Jeg glemte visst å si at det var en av grunnene til at jeg «feiget ut» i dag, jeg vil være frisk og rask til vi skal til Frankrike. Sjansene for at magen går bananas etter magesyke er jo i utgangspunktet store, men om man i tillegg har IBS og er i utlandet og ikke får tak i lav FODMAPvarer er det fort gjort å bli både dårligere, motløs, deppa og frustrert. Så joda, jeg er fortsatt fornøyd med valget mitt, tror jeg. Beslutningsvegring, det er meg det! 🙂

 2. Torunn Secilie

  Jeg avlyste jobb turer et helt år og forstod at det var noe jeg skulle ha gjort mer av tidligere. Når jeg er syk er beste plassen i hjemmet der jeg ikke trenger å være annet enn meg selv. Du gjorde nok rett i å ikke reise, dessuten har du jo nettopp vært på reise og det gikk jo heller ikke særlig bra! God bedring 🙂

  • Cecilie

   Hehe, joda, Marokko-turen gikk jo bra, selv om det var en prøvelse med det sosiale. Det er dumt om jeg har signalisert noe annet! 🙂 I dag har jeg vært skikkelig dårlig så jeg er glad jeg holdt meg hjemme siden vi skal reise igjen på tirsdag. (Haha, du synes sikkert jeg er nuts, men nå må du huske på at å reise, i tillegg til å lage mat, er de to hobbyene jeg har bestemt meg for å opprettholde selv om helsen og kroppen skranter.)

 3. Torunn Secilie

  Neida synes ikke du er nuts – jeg også elsker å lage mat og reise. På fredag reiser vi på 17 dagers tur til Mauritius. Gruer meg litt for reisen for det er en lang flyreise. Men livet er nå og jeg vil leve. Det skal nok gå bra og der er masse god mat jeg kan spise. 🙂

  • Cecilie

   Mauritius høres ikke veldig galt ut! Ellers er jeg enig med deg i at vi lever bare en gang, så det er best å gjøre mest mulig ut av det vi kan!

 4. Hege Samuelsen

  De har jo masse god, og sunn mat i Frankrike. I tillegg til foa gra-en og den typen mat. Sikker på at du kommer til å storkose deg!

  • Cecilie

   Hehe, jeg tåler ikke foie-gras… Dessverre, for jeg LIKER det… Er redd de bruker mye løk og hvitløk der, og da er jeg jo like langt. Anyway… Jeg gleder meg kjempemasse til å reise, så får maten bli som den blir! 🙂

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Helse, Min mening

Hvor har du IKKE vondt?

Hvor har du IKKE vondt? Spør av og til min mann meg... Krisemaksimering Riktig, i går og i dag er en sånn dag og krisemaksimeringen er på høygir. Det vittige er at jeg i dag ikke har vondt i magen, men ellers er kroppen fullstendig ute og kjører. (Og du leste...

Les mer...

Helse, Hverdagen

Dårlig magedag i dag…

Litt usikker på om det var maten i går, eller om det bare er sånn at av og til har man dårlige magedager… Dessverre klarte jeg ikke å motstå denne sjokoladen som stod på rommet da jeg kom opp fra bassenget og lurer jo litt på om det kan være sjokoladen sammen med...

Les mer...

Risikogruppen for korona
Helse

Risikogruppen for korona, meg?

Mange har spurt meg om jeg er i risikogruppen for korona, siden jeg er kronisk syk. Normalt sett ville jeg ikke vært det, tror jeg. For å være helt ærlig så tenker jeg at så lenge jeg ikke selv har tenkt det, så er jeg det ikke. Men altså. Plutselig ble jeg likevel...

Les mer...