Er det 17. mai nå da? Haha, nei… men en leser ønsket seg rømmegrøt og da må man jo bare sette i gang. (Beklager dårlig bilde…. det er vel like før jeg får fotografen min på nakken…) Jeg hadde ikke så mye rømme og dette ble deifinitivt en testrunde, men ifølge mannen smakte det veldig godt selv om jeg ikke klarte å «tyte smørret ut». Kanskje fordi jeg brukte laktosefri lettrømme?

Til 17. mai kan du også lage Verden Beste!

Eller hva  med en superenkel langpannesjokoladekake som både små og store vil elske?

Eiten porsjon laktose- og glutenfri rømmegrøt

100 g. laktosefri rømme

ca. 20 g. rismel

ca. 100 g./1 dl. laktosfri melk

Fremgangsmåte

Kok opp rømmen og la den småkoke i ca. 2 min. Rør inn 10 g. rismel og rør godt. På dette tidspunktet skal smørret egentlig «tyte ut», men ingenting «tøt» ut… Spe med melken og rør inn resten av rismelet. La grøten småkoke i 5-10 min. Om grøten er for tykk kan du spe med litt mer melk.

Serveres med sukker, kanel og en smørklatt (ev. om du har klart å «tyte ut» noe smør fra rømmen, da kan du bruke dette).

Som jeg har sagt før, så liker jeg å bruke rismel som jevning i sauser og nå grøt. Jeg synes rismel er det melet som minner meg mest om hvetemel, både i konsistens og måte å oppføre seg på til akkurat dette formålet. Potetmel tåler ikke oppvarming og blir fort seigt og maizenna føler jeg får en litt «slimete» (beklager) konsistens. Siden de fleste ferdigblandede melblandinger ofte inneholder både potetmel og maizena er jeg derfor usikker på hvordan det vil fungere som jevning, men her er det, som med mye annet, bare å prøve seg frem!

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

16 Kommentarer

 1. Silje Svinsaas Holiløkk

  Det er ikke verst når en kan ønske seg en oppskrift det ene øyeblikket, og få den ferdig testet det neste! Har ikke rismel, men skal prøve ut dette i morgen. Takker!

  Hilsen Silje

  • Cecilie

   Kan ikke love at dette skjer hver gang noen ønsker seg noe, men i dag passet det veldig greit (muligens fordi jeg hadde kvitteringer og en reiseregning som jeg egentlig burde jobbet med…). Lykke til i morgen da!

 2. Kamilla

  Du stiller virkelig opp og virker så jordnær selv om du har publisert bok og blitt en mer offentlig person. Dette har fått meg til å få lyst til å kjøpe boken din siden jeg går på Low fodmap diett. Skal definitivt innom en bokhandel i morgen!

  Takk for at du gjør hverdagen for oss med IBS litt lettere og mer motiverende! 🙂

  • Cecilie

   Tusen takk for så fin tilbakemelding Kamilla, nå ble jeg virkelig glad! Det eneste som kan få meg oppblåst er vel.. hehe.. mat med høy FODMAP, ellers har jeg vel ingen grunn til å ta av! 🙂 Lykke til med boken og oppskriftene. Om det er noe du lurer på er det bare å ta kontakt enten her, på Facebook eller i en mail. Jeg kan ikke love deg svar på timen, men jeg svarer så fort jeg har mulighet.

 3. Åse

  Jeg går på lavkarbo og har godt over til lavfodmap i tillegg, vet du om jeg kan bruke johannesbrødkjernemel ( jbkm) som tykkning? Hadde forresten en dårlig dag i dag etter jeg tok en brusetab c-vit, kikka på pakken etter magen slo seg vrang, manitol og sorbitol, er vel søtningsmiddel?

  • Cecilie

   Nå skal det sies at jeg ikke er helt stødig på johannesbrødkjernemel, hvordan det virker både i matlaging og på kroppen i forhold til lavFODMAP-dietten, men jeg mener å ha lest at 1 ts. er lavFODMAP, mens alt over er høy. Sorbitol og mannitol er sukkeralkoholer og mange reagerer kraftig på akkurat det, håper du kommer deg raskt. God bedring!

 4. Åse

  Tusen takk, blir nok ikke over 1ts i gangen. Ja hvem skulle vel tro att vi må studere vitaminbokser, er det mulig? Digger bloggen din, skulle ønske jeg fikk høre om fodmat for lenge siden. Hadde spart meg for 15 år med frustrasjon. Men bedre sent enn aldri da:)) klem

  • Cecilie

   Så fint å høre at du digger bloggen da! 🙂

   Trøst deg med at du fort kommer inn i både det å lese på innholdsfortegnelse, men også hva du kan spise. Jeg tror det er mange som skulle ønske de hadde hørt om lavFODMAP-dietten for lenge siden, men nå ser det heldigvis ut for at både lavFODMAP og IBS blir satt på dagsorden slik at flere får vite om at det finnes forskningsbasert hjelp! Klem tilbake til deg.

 5. Anne-Lise

  Dette var interessant, må teste den ut en gang.
  Laktosefri lettrømme er umulig å skille fettet ut fra. Jeg har lagd vanlig rømmegrøt med slik rømme og ikke fått ut så mye som en teskje. Med vanlig lettrømme går det an.

  • Cecilie

   Ha, det var godt å høre at det ikke bare er meg som ikke fikk det til! Da ønsker jeg deg lykke til med rømmegrøtprosjektet den dagen du skal teste det ut. Vær litt obs. på at rismel har en tendens til å tykne mer og mer etterhvert og at du derfor kanskje må spe grøten med mer melk for at den ikke skal bli veldig tykk.

 6. Inger

  Hei! Så vidt jeg vet finnes den laktosefrie rømmen bare som såkalt lett. Det er kanskje derfor fettet ikke kommer ut? Kan man forresten bruke kokosmelk i stedet for vanlig (laktosefri) melk?

  • Cecilie

   Jeg trodde også det var pga. lettvarianten, men så hørte jeg om en som sa at hun klarer å «tyte smørret» med vanlig lettrømme, men ikke med den laktosefrie, så da har det sikkert noe med latasen som er tilsatt. Jeg tror ikke det hadde blitt godt med kokosmelk i rømmegrøten, med mindre du virkelig elsker kokossmak… 🙂

  • Cecilie

   Ja, om du tåler hvetemel går det helt fint! 🙂

 7. Maria

  Kan man bruke laktoseredusert melk istedenfor laktosefri?

  • Cecilie

   Ja, ikke noe problem! (Og beklager sent svar…. ) C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.