Mange tror at det ikke er mulig å lage skikkelig digg lavFODMAP bolognese uten løk og hvitløk. Dette lager jeg ofte så det er igrunnen litt rart at jeg ikke har postet oppskrift på det her i bloggen. Siden Matbloggsentralen sin utfordring denne måneden er «italiensk mat», fant jeg ut det var på tide å poste oppskriften nå.
Litt om prosjektet «Oppskriftsutfordringen»: Dette er en slags stafett for matbloggere. Hver måned er det en ny matblogger som har stafettpinnen, dvs. at h*n utfordrer andre matbloggere. Denne måneden er det Thomas fra Kokebloggen som har stafettpinnen og hans utfordring er altså italiensk mat. For meg passet dette ekstra bra siden jeg drar til Italia i begynnelsen av april. Sjekk ut åpningsinnlegget til Thomas der han har skrevet mye informasjon om italiensk mat. Dette er super viten, enten du følger lavFODMAP eller ikke!
De andre matbloggerne som er med i utfordringen følger jo ikke lavFODMAP så de mesker seg med både hvete, sopp, løk, hvitløk…. akkja… Likevel har jeg sett gjennom noen av oppskriftene og tenker at jeg skal la meg inspirere til å enten lage en helt ny rett eller «tweake» eksisterende rett. Minestronesuppen til Vidar fra bloggen «Et kjøkken i Istanbul ser ufattelig god ut, men er dessverre full av FODMAP. Jeg ble likvel inspirert til å lage min egen lavFODMAP-minestronesuppe når tiden bare strekker til.
Hvis du vil ha flere italienske lavFODMAP-oppskrifter har jeg flere oppskrifter her på bloggen:
lavFODMAP bolognese uten løk og hvitløk
Til 4 personer trenger du:
2 mellomstore gulrøtter
Det grønne fra purre-eller vårløken, så mye som du tåler
litt olje til steking
450 g. kjøttdeig
2 -3 ss. tomatpuré
1 boks med hermetiserte tomater
1/2 boks med Maggi fondcup – kylling (denne er lavFODMAP, den med okse er nå tilsatt løk)
1 ts. sukker
1/2 ts. paprikapulver
1/2 ts. tørket oregano
1/2 ts. tørket basilikum
1/4 ts. tørket chili
litt salt og pepper
Fremgangsmåte
Skrell og rasp gulrøttene og hakk opp det grønne fra vår- eller purreløken. Fres den raspede gulroten og løken i litt olje og tilsett kjøttdeigen. Stek det hele i 5-6 minutter. Tilsett tomatpuré, tomatene og sukker samt fondcup og krydderet. Du må smake til med krydder, salt og pepper selv fordi det er veldig individuelt hvor sterk og salt mat man ønsker og tåler. La det hele småputre i minst 15 min.
La det hele småputre i minst 15 min. Vil du ha en eksta god saus lar du den stå i en times tid. (Da kan det være mye av væsken fordamper og at du må tilsette litt vann.) Den blir bare bedre og bedre jo lenger den får stå!
TIPS: Lag en stor porsjon og frys ned!
TIPS: Liker du ikke glutenfri pasta? Bruk risnudler eller Semper sin risspaghetti.
Hei. Er det noe annet enn oksebuljong man kan bruke som vegetarianer?
Oksebuljong for vegetarianere kan bli litt vanskelig, men du tenker kanskje på grønnsaksbuljong? Jeg tror faktisk ikke det finnes, dessverre.. C.
Når du bruker fond, så mener du at du lager kraft, ikke sant? Altså 2,5 dl kraft når du bruker en halv fond. Eller blander du den halve cupen bare med de hermetiske tomatene?
Jeg blander den rett i tomatene ja! Sorry sent svar. Håper jeg ikke var FOR sen! 🙂 C.
Har prøvd denne en del ganger og denne er fantastisk god. Jeg lar den koke 1time
Så kjelt å høre! Og ja, jo lenger den får koke, jo bedre blir den, er min erfaring også! C.