Har du savnet tynn, sprø, men likevel saftig pizzabunn, i motsetning til den litt soggy papp-bunnen som glutenfritt ofte blir…?
Mitt første forsøk på glutenfri gjærdeig ble en stor skuffelse. I mitt stille sinn hadde jeg tenkt at siden jeg var en racer på vanlig gjærbakst så burde det ikke være vanskelig å bake glutenfritt. Vel..
For å være helt ærlig, så ble mitt første, andre, tredje, femte… tiende… forsøk på glutenfri gjærbakst ikke bare en skuffelse, men nærmest katastrofalt. Enten ble det sprettballer, kanonkuler eller fettklumper. Pappsmaken var ikke til å ta feil av heller. Det var så ille at jeg rett og slett ikke kunne ha med gjærbakst i den første boken min, bortsett fra «Bollerøre», men det er en deig som er nesten flytende og som derfor ikke kan trilles eller formes, men må lages i muffinsformer. Smaker dog himmelsk.
Jeg har lest glutenfrie blogger og kokebøker til øyet har blitt stort og vått. De fleste som har jobbet med glutenfri gjærbakst vet at om man bruker for mye mel, dvs. om man lager en deig som kan trilles, så blir det kanonkuler, eller om man er heldig, sprettballer. Jeg har derfor sett folk jobbe med plasthansker, oljete hender, alt mulig rart for å klare å jobbe med deigen. Jeg pleide å klaske rundstykkene på bakebrettet med en skje, men de ble jo ikke så pene å se på da…
Jeg så lyset
Jeg klarte å utvikle en oppskrift på gode glutenfrie rundstykker med havremel (den mest leste oppskriften på bloggen) men fordi jeg på det tidspunktet klarte å knekke koden med speltsurdeig, så kom jeg meg aldri videre med eksperimenteringen. Inntil nå nettopp. Denne oppskriften er bare HELT fantastisk og den kan både trilles og rulles og dilles og dalles UTEN at du trenger både et tonn med olje eller hansker. Og ikke minst, du slipper at baksten ser ut som små vilkanutbrudd etter at den er ferdigstekt. 🙂
Oppskrift på småboller og skillingsboller, eller kanelsnurrer, om du vil… 🙂
GOD lavFODMAP, glutenfri gjærdeig til pizza, pitabrød eller rundstykker
1,5 dl. laktosefri melk
150 g. laktosefri yoghurt eller rømme, ev. en blanding
30 g. smeltet smør
1/2 pk. tørrgjær
1 ts. sukker
ca. 190 g. glutenfri lys blanding + ca. 50 g. til utbaking
2 ts. fiberhusk
1/3 ts. hjortetakksalt (dette er den hemmelige ingrediensen og kan IKKE utelates!)
Tilbereding
Varm opp melk, yoghurt og smør til ca. 38-40 grader. Tilsett sukkeret og tørrgjæren og visp til tørrgjæren har løst seg opp. Dette gjør at gjæren starter å jobbe mer effektivt og raskere. Bland 190 g. av den glutenfrie blandingen med fiberhusk og hjortetakksalt og tilsett væsken. Rør godt. Deigen er nå ganske løs og det skal den være! La deigen heve i ca. 1 time.
Legg en del mel, ca. 30-50 g.,på bordet og kna deigen slik at den blir smidig og lett å kjevle ut. (Deigen inneholder lite mel og da gjør det ikke noe om man knar inn litt mer!) Bak ut:
Vil du heller lage pizzasnurrer?
Rundstykker: Etterhev i ca. 45 min. og stek i 220 grader i ca. 12-15 min.
Pizzabunn: Kjevle ut til en tynn bunn (ev. så tynn/tykk du selv ønsker bunnen) og forstek bunnen på 250 grader i 4-8 min. alt etter hvor tynn bunnen er.
Legg på det du ønsker av fyll og stek pizzaen videre i ca. 10 min. eller til osten er smeltet. Husk at vanlig hvitost er naturlig lav på laktose slik at den fin kan spises også under lavFODMAP-eliminasjon.
Videoavspiller
For pitabrød av glutenfri gjærdeig: Lag runde boller og la de heve i ca. 45 min. Kjevle bollene flate, til de er ca. 1 cm. høye. Steketemperatur: 250 grader i ca. 6-8 min.
Denne skal prøves! Passet godt nå når kjæresten kom med ønske om vi kunne ha pitabrød snart, og jeg så for meg de dyre fryste glutenfrie brødene. Tusen takk 🙂
Hvor mange pitabrød tenker du Cecilie at en deig går til?
Så flott å høre! Kom gjerne med tilbakemelding etterpå! Jeg mener jeg laget 6 små pitabrød og en liten tynn pizzabunn a den deigen. Så kanskje 5-6 litt større pitabrød? C.
Det skal jeg gjøre! Da skal det testes med 5-6 stk.
Skal prøves i morgen 🙂 min bestemor brukte hjortetakksalt i vafflene, verdens beste 😉
Fortell gjerne hvordan det går. Alltid spennende å se om oppskriftene mine funker for andre. 🙂 C.
Ser godt ut! Lurer på om de blir like gode etter en tur i fryseren? 🙂
De er nok best når de er nystekte, som all annen glutenfri bakst. MEN for noen dager siden brukte jeg et pitabrød som pizzabunn rett fra fryseren og inn i mikroen. Det ble kjempegodt. Vil tro dette vil fungere enda bedre i ovnen, men det hadde ikke jeg tid til… 🙂 C.
Hei
Skal de etterheve etter at de er bakt ut? Eller stekes med en gang de er bakt ut? Det blir spennende å prøve disse, savner god glutenfri lavfodmap hjemmelaget gjærbakst!
Hei. Pitabrødene trenger ikke å etterheve, siden de allerede har hatt etterheving. Rundstykkene skal etterheve i 45 min. Ser at jeg må skrive det inn ja… 🙂 Takk for at du ga beskjed! 🙂 C.
Takk for raskt svar! Skal pizzabunnene også etterheve?
Når jeg tenker meg om så stekte jeg den direkte, så den trenger ikke å heve hvis du lager tynn bunn. Om du lager tykk bunn ville jeg latt den heve ca. 45 min. C.
Takk, da prøver vi det når pizzabunnene skal testes!
Lykke til, og gi gjerne tilbakemelding om hvordan det har gått! 😀 C.
Tusen hjertelig takk for en nydelig oppskrift! Har foreløpig kun laget den som pizzabunn, men ser for meg at den er himmelsk som pitabrød. Kjæresten som ikke trenger å spise glutenfri, sa at det var den beste bunnen han hadde smakt 🙂
Så kjekt å høre! Mannen her, som heller ikke trenger å spise glutenfritt/lavFODMAP, digget også denne oppskriften! 🙂 C.
Namm! Hva kan man bruke dersom man har melkeallergi og ikke bare laktoseintoleranse?
Jeg prøvde ut med kokosmelk og det fungerte veldig bra! C.
Åh det var virkelig ikke dumt! Tusen takk 🙂
Bare hyggelig, og lykke til! 🙂 C.
Bytter man både laktosefri melk og kesam med tilsvarende mengder kokosmelk da? sånn ca 3 dl? 🙂
Beklager at jeg er treg. Jeg trodde jeg hadde svart på denne…. Ja, bytt med ca. samme mengde kokosmelk. 🙂 C.
Rundstykkene og pizzasnurrene var kjempegode! Rundstykkene er gode også etter de har vært fryst, men de er best viss de varmes litt i mikroen før de skal spises. Har noen prøvd å gjøre om deigen til søt bolledeig?
Jeg har også god erfaring med å fryse og varme i mikroen! 🙂 Og ja, jeg har laget søt bolledeig og det kommer oppskrift i bloggen om ikke så lenge. 😉 C.
Da gleder jeg meg til oppskriften på søt bolledeig kommer 🙂 Tusen takk for gode og inspirerende oppskrifter både på bloggen og i bøkene dine!
Bare hyggelig! 🙂 C.
W O W! Dette var en fabelaktig oppskrift! Testet ut på pizza i dag med upåklagelig resultat. Tusen takk for denne ?
Tusen takk for så god tilbakemelding, kjempegøy å høre! C.
Går det å bruke denne oppskriften til å lage brød også?
Jeg har ikke selv prøvd det, men jeg kan tenke meg at det burde gå bra ja! C.
Kunne tenke meg å lage det med litt grovere mel, men har ikke noe erfaring med glutenfritt. Fungerer fint og grovt mel på samme mate?
Beklager sent svar her… Hvis du vil prøve med grovt med så prøv denne oppskriften: https://lavfodmap.no/2016/12/18/lavfodmap-glutenfrie-laktosefrie-grove-rundstykker/ Lykke til! C.
Hei! WOW. Lagde pizzasnurrer, og deigen smakte fantastisk!! En helt annen opplevelse enn tidligere lavfodmapdeiger jeg har laget!!
HURRA!Så gøy å høre! C.
Har lagde denne deigen flere ganger nå, og den blir helt perfekt hver gang ? Tusen takk for at du deler ? Linn Merethe
Så gøy å høre! C.
Hei, tror du laktosefri kesam kan erstattes av laktosefri creme fraiche evt. lettrømme (evt. en mix av disse)?
Ja, det vet jeg at funker helt fint! Laktosefri yoghurt også. C.
Hei!
Holder denne oppskriften til en typisk «fredagspizza» til 3 personer? Ble usikker da jeg så bildet av pizzaen din.
Hilsen Anette.
Ja, jeg har bare laget flere små, tynne, bunner! C.
Tusen talk for ei god oppskrift No ka Jeg endelig bake til mannen min som ikke tåler gluten og jeg som har mye problem med magen. Laga pizzasnurer og det er det beste jeg har smak ?
Så utrolig fint å høre at du likte oppskriften! C.
Hei, hvor mange rundstykker blir det sånn ca av denne deigen? 🙂
8-10, litt avhengig av størrelse. C.
Beste glutenfrie pizzabunnen jeg har smakt og da byttet jeg ut hjortetakksalt med bakepulver?. Hadde nemlig glemt å kjøpe hjortetakksalt. Dattera mi som tåler gluten,likte den godt også. Omtrent som vanlig hvetebunn. Veldig bra jobba??
Interessant at du fikk det til uten hjortetakksalt, for det er hjortetakksaltet som gjør at det er mulig å samle deigen uten for mye mel. Men kjekt å vite at det er mulig med bakepulver og! 🙂 C.
Hei Cecilie?!
Hvilken type lys melblanding har du brukt i oppskriften på pizzabunn? Har ikke noen erfaring med slike blandinger, da vi har bakt mest med melsorter som er naturlig glutenfri.
Denne bunnen ser veldig god ut, og høres ut til å være lett å jobbe med, så jeg gleder meg til å prøve den?.
Takk for all god informasjon og erfaringer du deler!
Beste hilsen fra Ingvill.
Jeg bruker TORO lys, glutenfri melblanding her. Har funnet ut at dt er den jeg liker best, så den bruker jeg til alt. C.