Speltsurdeigsbrød uten hevekurvSpeltsurdeigsbrød uten hevekurv

Jeg er så utrolig glad for at speltsurdeigsbrød er lavFODMAP, at jeg tåler det godt og at det er lett å lage (ihvertfall etter litt prøving og feiling… 🙂 ) Mange har spurt meg om det er mulig å lage pene speltsurdeigsbrød uten hevekurv. Dette er fullt mulig! Lag surdeigsstarter og speltbrød etter denne oppskriften.

Speltsurdeigsbrød uten hevekurvEtter første heving bretter du deigen som vanlig men istedenfor å legge brødet i en hevekurv setter du det på et ark med bakepapir. Ta tak i hvert av hjørnene av bakepapiret og lag et lite «knytte». Legg brødet i en ren plastpose og la det stå på benken en times tid før du legger det i kjøleskapet. Skal du lage mange brød er dette en super måte å heve på siden det tar mye mindre plass enn med hevekurver (dessuten må du ha mange hevekurver om du skal lage mange bød på en gang….). Jeg har laget fire brød på en gang. Da puttet jeg alle brødene inn i samme pose (ett bakepapirark for hvert brød) og stekte to og to brød, på bakepapiret.

speltsurdeigsbrød i bakepapir lavfodmap 2Etter noen timer i kjøleskapet vil deigen ha blitt fastere og du kan fint brette ut bakepapiret uten at brødet henger igjen. Stek brødet som vanlig.

NB! Speltsurdeigsbrød er ikke glutenfritt! Les mer om dette i innlegget mitt om spelt og lavfodmap og om spelt fra Monash University.

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

8 Kommentarer

 1. Maria U

  Interessant! Jeg har aldri brukt hevekurv selv. Forever i en tett plastbolle og etterhever rett i formen. Men har lyst til å bli flinkere til «ordentlig» heving og knaing etterhvert, vet vi skal ha en egen forelesning på skolen om det 🙂 Elsker studiet mitt ^^,

  • Cecilie

   Jøss, lærer dere om baking på ernæringsstudiet? Hihi, det hadde jeg ikke trodd, men skulle gjerne vært en flue på veggen. 🙂 Xxx.

 2. Eni

  Hei, etter at min starter ble ødelagt, hermetiseringsglasset sprakk! :0 mistet jeg litt piffen men vil nå lage en ny starter og starte opp igjen. Kjøpte Lékué sin bolle/form aka bakepapirprinsippet da jeg tidligere har slitt litt med heve/falle sammen problematikk, selv om heve på kjøl hjalp litt.
  Brukte sist oppskriften på starter fra surdeig.no før. Men måtte kaste mye dyrt mel underveis med den, tenkte prøve din oppskrift. Må derfor spørre da ble usikker på noe jmf din oppskrift. 1) bruker du aldri sammalt spelt i starteren? 2) er saltet kun tilsatt i oppstart? 3) viderefører du bare en liten mengde av ‘Boble’ og baker av det øvrige? Litt usikker på hvor mye starter du bruker i et brød her. Jeg hadde er ganske fullt glass med starter ca 3-5 dl, og brukte ca 1 dl på et brød og matet den tilsvarende det jeg tok av, men fikk inntrykk av at din kultur som videreføres er mye mindre i mengde? 4) hvordan vet man at kulturen har pre mugg (før grønt) og feile bakterier/lukt? Jeg fikk iblant litt ‘malinglukt’ og oksydering og var usikker på om jeg måtte hive. Helte da av mesteparten og matet og den ble da syrlig igjen, likevel redd farlige bakterier. Takknemlig for svar :))

  • Cecilie

   Hei!
   Jeg svarer fortløpende på spørsmålene. 🙂
   1. Nei, jeg bruker ikke smmalt speltmel.
   2. Du kan godt tilsette litt salt innimellom, kanskje hver 3. dag.
   3. Jeg bruker ca. 2 ss. til å bake med, resten mater jeg opp videre ja.
   Jeg har ikke så mye starter i kjøleskapet. Ser ikke noe grunn til å ha en diger deig med starter som bare står der. 🙂
   4. Ja, si det…. Jeg drepte en starter. Dvs. den fikk en merkelig spylukt. Den kastet jeg. Heldigvis hadde jeg litt av Boble i frysen som jeg matet opp. 🙂 Malingslukt, oksidering og acetonlukt er ikke farlig, har jeg lest. Jeg er også litt redd for gufne bakterier, men tenker at jeg vil merke om starteren blir dårlig, som den gangen deg fikk sypsjuka.. 🙂

 3. Ragnhild

  Hei, hvordan får du brødet ut av hevekurven uten at det henger igjen? Jeg har forsøkt to ganger nå og ødelagt alt hver gang. Halve deigen hang igjen i kurven. Jeg har satt kurven godt inn med mel.

  • Cecilie

   Hei Ragnhild,
   Jeg brukte hevekurv i begynnelsen, men har ikke brukt det på mange år. Mye fordi deigen hengte igjen og det ble bare mye gris. Nå bruker jeg bare bakepapir og jeg synes det fungerer veldig bra. Sender deg en link over hvordan jeg gjør det her: https://lavfodmap.no/speltsurdeigsbrod-uten-hevekurv/ C.

 4. Ella

  Hei, jeg gjorde dette med bakepapir og plastpose, siden jeg ikke har hevekurv. Nå har hele deigen kollapset. Har du noen idé til hva jeg har gjort feil?

  • Cecilie

   Hei, og beklager sent svar. Jeg pleier å få e-post når det kommer kommentarer på bloggen, men denne har gått meg hus forbi. Det er vanskelig å si hva du har gjort feil, men det nærliggende er at deigen er overhevet. Mulig det kan hjelpe å ikke la deigen stå i romtemperatur før du putter den i kjøleskapet for siste hveing. C.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.