Blir Scandic Helsfyr det første lavFODMAP-hotellet?

av | Hotellomtaler | 14 kommentarer

For litt mer enn to uker siden skrev jeg en heller dårlig omtale av Scandic Helsfyr. Innlegget ble sendt til hotellet samt at det ble postet på Facebooksiden til Scandic-kjeden. Reaksjonen, som kom bare noen dager etterpå, var både gledelig og spennende og for noen dager siden kom jeg hjem fra et to dagers opphold på hotellet.

Blir Scandic Helsfyr det første lavFODMAP-hotellet?

Jeg må innrømme at jeg hadde en litt rar følelse i kroppen da jeg skulle sjekke inn. Jeg visste ikke hvem som visste hva, men jeg visste at noen visste at jeg hadde klaget. Jeg ble møtt av to smilende resepsjonister som med en gang gjenkjente meg og som ønsket meg velkommen tilbake og det gjorde at jeg følte jeg kunne senke skuldrene litt: De var ikke sinte på meg!

De hadde gjort hjemmeleksen sin

Blir Scandic Helsfyr det første lavFODMAP-hotellet?Da jeg kom til rommet mitt sto det fat med oppskjært lavFODMAP-frukt på bordet – de hadde virkelig gjort hjemmeleksen sin! (Den som sier at det ikke finnes lavFODMAP-frukt tar feil.) I tillegg lå det tre tannbørster ved siden av fruktfatet. Jeg lurte litt på hva DET var for noe og lo godt da jeg leste velkomsthilsenen fra konferansevert Christine og kjøkkensjef Marit: «… Her er 3 tannbørster, en for hver dag, sånn for sikkerhetsskyld…» (I det første innlegget mitt skrev jeg at jeg var redd de ville vaske do med tannbørsten min etter den dårlige omtalen.) (Galgen)humor er noe vi med mageplager er avhengig av og tannbørstevelkomsten gjorde at jeg ble sikker på at dette kom til å bli et bra opphold. (Og Christine og Marit kunne puste lettet ut, de var litt usikker på om jeg tok spøken!)

På ettermiddagen hadde jeg et lite minitreff med to andre lavFODMAPere. Som vanlig hadde jeg med meg noen sjokoladecookies som jeg satte på bordet. Etter en stund kom en av servitørene bort og spurte om han skulle finne en liten krukke til kjeksene våre, slik at det ble litt mer koselig for oss! (Jeg var redd han skulle si at vi ikke fikk nyte medbragt…) Han visste ikke da hvem jeg var, men da jeg fortalte at jeg var hun vanskelige gjsten som hadde klaget, ble han kjempeinteressert og jeg følte meg virkelig velkommen. På dette tidspunktet begynte jeg å glede meg til foredraget mitt dagen etter.

Blir Scandic Helsfyr det første lavFODMAP-hotellet?Frokost

Frokosten var den samme som forrige gang jeg var der, men denne gangen jeg allergibordet! Dette ligger litt bortgjemt, selvfølgelig fordi det er viktig at det ikke kommer hvetemel ol. fra den vanlige buffeten og over på allergiavdelingen, og det var nok derfor jeg rett og slett ikke fikk det med meg forrige gang! De har mye forskjellige glutenfrie kaker og flere sorter brød, men jeg fikk ikke tid til å sjekke innholdsfortegnelsen. Dette har jeg nå spurt etter og kommer tilbake med informasjon når jeg får den.

Foredraget

I foredraget fortalte jeg litt om meg selv, om min historie og så snakket jeg om lavFODMAP og generelt om matvareallergier/intoleranser. I siste delen av foredraget tok jeg opp hvordan hotellet og restauranten kan gjøre det enklere for både kundene og seg selv. Til slutt diskuterte vi hvordan vi, som gjester, kan gjøre det enkelt for dem som skal servere oss. Vi er også ansvarlige for at dette skal gå bra, men dette skal jeg skrive et eget innlegg om senere.

Under foredraget kommenterte og spurte de ansatte og det var veldig interessant å høre deres tanker omkring dette. Hotellsjefen sa bl.a. at de prøvde så godt de kunne, men at de innrømmet at de ikke var flinke nok på dette med allergier/intoleranser. De så derfor på innlegget mitt som positivt fordi de da ble tvunget til å skjerpe seg. Dessuten ga dette dem en gylden anleding til å få lære mer av meg, fra en som vet hvor skoen trykker.

Blir vi tatt på alvor?

At både hotellet og Scandic-kjeden tar dette alvorlig er jeg ikke i tvil om. Jeg kan aldri tenke meg at de hadde brukt tid på å komme fra hovedkontoret bare pga. en dårlig omtale. Dette inntrykket ble forsterket da Emil, F&B manager for hele kjeden, både spurte og kom med innspill under foredraget. Han kunne fortelle meg at de virkelig ønsker å være best på dette med matallergier og intoleranser og at de allerede har planlagt en workshop om temaet: «Kunne du tenke deg å være med på denne?» Gjett hva jeg svarte på det da?!

Blir Scandic Helsfyr det første lavFODMAP-hotellet?

Ny og forbedret frokost!

Da jeg kom til frokosten siste dagen skjønte jeg at noe var «i gjære». Alle var så hemmelighetsfulle og jeg skjønte fort hvorfor: De hadde allerede kjøpt et eget (glutenfritt – dvs. at det ikke skal brukes til anne) vaffeljern. Røren til de gluten- og laktosefrie havrevaflene* mine hadde de også laget!

Scandic Helsfyr kommer til å tilby vaflene på frokostbuffeten sin fra nå av i tillegg til at de også skal lage en lavFODMAP tre-retters i samarbeid med meg! Dette er et aldri så lite pilotprosjekt. Jeg ser for meg at dette er noe alle Scandic-hotellene på sikt kan tilby, ihvertfall havrevaflene!

Den tre-retters menyen må planlegges litt, men når den er ferdig kommer vi til å invitere noen av dere lesere til å test-smake menyen sammen med meg! Høres det ut som en god plan eller?

Flere overraskelser!

Etter frokost hadde de enda en overraskelse til meg: Bjørn, servitøren som jeg snakket med første dagen, er fotograf.  De hadde like godt hyret ham inn (på fridagen hans) for å ta bilder! (Kanskje de hadde sett alle amatørbildene på instagramkontoen min?) Timene før jeg dro hjem ble derfor ganske hektiske, men kjempegøye (bilder kommer) og jeg er overbevist om at INGEN lavFODMAPere skal få problemer på Scandic Helsfyr igjen!

Nå i ettertid må jeg nesten le litt. Man skulle nesten tro jeg jobbet på hotellet, for jeg er skikkelig stolt av hotellet og kjeden. Over at de klarte å snu noe negativt til noe så ekstremt positivt både for seg selv, men også for oss som gjester. Jeg gleder meg til fortsettelsen her!

 • Vaflene kommer til å bli gluten- og melkefri, men likevel lavFODMAP, når Scandic Helsfyr får kokosmelk inn i bestillingslistene sine.

NB! Jeg fikk betalt turen til Oslo i tillegg til overnatting.

Lagre

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

14 Kommentarer

 1. Maria U

  Så spennende og bra! Utrolig kult at de tar deg på alvor og er såpass interessert i å lære. Jeg tror fodmap er kommet for å bli, så dette er bra. Lo godt inni meg av de tannbørstene ;D

  • Cecilie

   Jeg lo hver gang jeg så tannbørstene og ler fortsatt! 🙂 og ja, dette er kjempebra og en god begynnelse! Xxx.

 2. Janne Renate

  Du er så utrolig flink Cecilie! Stor klem fra Janne

 3. Linda

  Så bra, Cecilie! 🙂 – Heretter blir det Scandic-hoteller som blir mitt førstevalg 🙂

  • Cecilie

   Foreløpig er det Scandic Helsfyr som har startet, men jeg håper de andre Scandic hotellene tar utfordringen, raskt! 🙂

 4. Bente Endresen

  Fantastisk bra jobbet, Cecilie. Det er så fint at det kommer noe konkret ut av av en klage. All respekt til Scandic så langt.

  • Cecilie

   Ja, vet du, jeg er nesten litt stolt av hotellet og kjeden, selv om jeg ikke jobber der! Hehe, føler meg hjemme med en gang… 🙂 xxx.

 5. Thea E

  Så flott at de nå gjør en forskjell! Vet selv hvor vanskelig det er med lavFODMAP-mat når man er ute å reiser og på hoteller, så når dette kommer i boks skal jeg sjekke dette hotellet ut:) gleder meg!:) Jeg har både boken din og leser her, og jeg må si at det har hjulpet meg med min ibs!! Så tusen takk for gode oppskrifter og råd:)

  • Cecilie

   Så fint å høre at du har glede av boken og bloggen! Ja, jeg anbefaler deg å sjekke ut hotellet når den 3-retters menyen er på plass. Xxx.

 6. Evy Helen

  Så utolig bra! Har selv opplevd Scandic sin allergitralle, og jeg var i lykkerus etterpå??

  • Cecilie

   Ja, det allergibordet er fristende også for dem som ikke trenger det! 🙂 Xxx.

 7. Runa

  Så utrolig bra! Dette blir spennende å følge med på 🙂 Herlig jobbet av både deg Cecilie og Scandic! Gleder meg til neste treff, har ingenting i mot om det ble på Helsfyr igjen.
  Klem fra Runa

  • Cecilie

   Vi må jo få til et treff når jeg er der neste gang! 🙂 Haha, jeg som trodde det lå langt fra byen…. jaja… 🙂 Da er det ikke så vanskelig å komme seg dit likevel da. Xxx.

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Helse, Hverdagen

Hjemme

De av dere som har fulgt meg på Instagram og Facebook vet at jeg har vært i Oslo OG at jeg var syk i hele natt. Det begynte i går, kanskje allerede på morgenen. Følte meg urven i kroppen, kvalm, hadde hodepine og var usedvanlig sliten. På kvelden var jeg på et...

Les mer...