Noen har kanskje fått med seg at jeg har klart å knekke koden på hvordan lage glutenfri gjærbakst?
Både glutenfrie pizza, pitabrød, rundstykker og pizzasnurrene har blitt helt perfekte. Mange har allerede laget disse oppskriftene og vært veldig fornøyde og flere har spurt etter oppskrift på glutenfrie hveteboller og skillingsboller. (Noen har gjort meg oppmerksom på at det er litt rart å kalle oppskriften for glutenfrie hveteboller og skillingsboller og det er jo faktisk sant… Grunnen til at jeg valgte å kalle oppskriften for akkurat det er nok fordi dette er det nærmeste jeg kommer til vanlige hveteboller, med glutenfritt mel! 😀 )
Høsten er like om hjørnet og da er det tid for kveldskos med kakao og nystekte glutenfrie hveteboller og skillingsboller!
Se også: Slik lager jeg skoleboller/skolebrød
Prøv også: Fantastisk gode, og enkle, tebrød
Glutenfrie hveteboller og skillingsboller
350 g. glutenfri, lys melblanding + ca. 50-100 g. til utbaking (jeg bruker TORO sin)
80 g sukker
15 g. fiberhusk
1 ts. kardemomme
2/3 ts. hornsalt
1 pakke tørrgjær
40 g smør
1 dl. laktosefri fløte (om du har melkeallergi kan du bruke kokosmelk)
2 dl laktosefri yoghurt (du kan også bruke laktosefri rømme eller kokosmelk)
2,5 dl. laktosefri melk
1 egg til pensling
Fremgangsmåte
Bland mel, sukker, fiberhusk, kardemomme og hornsalt i en bolle. Smelt smøret og bland inn laktoserfri fløte, laktosefri yoghurt og laktosefri melk. Rør inn tørrgjøren i væsken slik at den løser seg helt opp. Bland det tørre med væsken og rør godt. Deigen er nå ganske klissete og det skal den være. La deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time.
Trill deigen ut til boller og etterhev i minst 1 time på et lunt sted.
For boller:
Lettpisk et egg og pensle bollene.
Prøv også: Slik lager jeg gluten- og laktosefri croissanter
For skillingsboller:
60 g. romtemperert smør
40 g. sukker
1-2 ts. kanel (jeg liker mye kanel, om du ikke er så glad i kanel kan du bruke mindre)
Kjevle ut deigen. Smør smør- og kanelblandingen på hele deigflaten og rull sammen til en pølse. Skjær opp i ca. 2 cm. emner og sett på bakepapirkledd stekeplate.
Etterhev bollene i en times tid.
Stek bollene på midterste rille i ovnen på 200 grader i ca 12 min.
Jeg gleder meg til å prøve disse!
Det kan du trygt gjøre, for de er kjempegode!
Åhhh tusen takk! Nå blir barnebarnet mitt glad. Fantastisk at du deler denne med alle ???
Såååå kjekt å høre! Send gjerne rapport om de faller i smak hos barnebarnet! C.
Disse skal jeg lage!! ? Bruker du varmluft eller over og undervarm?
Skal fiberhusk has tørr i blandingen?
Jeg bruker ikke varmluft, men over-og undervarme. Fiberhusken har jeg i sammen med der tørre. Lykke til! 🙂 C.
Hei! Er det viktig at det brukes laktosefri melk eller kan man bruke laktoseredusert melk? 🙂 Og kan man bruke rømme istedenfor kesam? 🙂 Gleder meg til å prøve oppskriften 😀
Laktoseredusert melk går helt fint. Jeg har ikke prøvd å bytte kesam med rømme, men vil tro det burde gå bra. Bare å prøve, og fortell gjerne om hvordan det har gått! 🙂 C.
Blir det ikke litt feil å kalle det hveteboller? Hadde noen tilbudt meg low fodmap hveteboller ville jeg ikke trodd på dem. Men gleder meg til å prøve oppskriften
Haha, vet du, jeg så det selv rett etter jeg hadde postet det. Og ja, det er feil og jeg skal skrive litt om det… 🙂 Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det! 🙂 C.
Hei! Disse så jo bare supergode ut! 🙂 Mangler kesam, men ser jeg har en boks kokosmelk. Har ikke brukt dette tidligere.. Kan jeg bruke den romtemperert, eller burde den være kald?
Beklager sent svar. Det viktigste er at deigen ikke blir for kald, Dvs. At væsken samlet sett er rundt 37 grader. C.
Hvilken melblanding bruker du? 🙂
Toro glutenfri lys blanding. C.
Jeg bakte disse, de var knallgode, men mannen min reagerte veldig på dem. Hva kan det være?
Så synd da! Det er ikke lett å si hva det kan ha vært, men jeg vet at noen reagerer på gjærbakst (også glutenfri) om den komme rett fra ovnen, altså når den er helt fersk. Hvis det er første gangen er det også vanskelig å vite om det virkelig var bollene eller noe annet. Man bør teste ut flere ganger før man er sikker på at reaksjonen kom fra en bestemt matvare. 🙂 Hvilken glutenfrie melblanding brukte du forresten? C.
Jeg brukte Toro glutenfri fin kakemiks. Han har testet to ganger, først da de var ferske, og andre gang fra fryseren, da spiste han bare 1.
Jeg vet at TORO glutenfri kakemiks inneholder guargummi, som er lavFODMAP, men som noen kan reagere litt på ved stort inntak. Min mage bli litt rar av det. Ellers er det vanskelig å si hva det kan ha vært! C.
Hei.
Trilles som et rektangel men… Mulig dumt spørsmål, men hvor stor triller du leiven i cm sånn ca?
Hmmm…. si det…. for å være helt ærlig så er ikke jeg så flink til å overføre øyemål til cm…. den skal ihvertfall være ca. 1/2 cm. tykk. Håper det hjalp! 🙂
C.
Veldig bra oppskrift – med supert resultat!! Tusen takk for at du tok deg arbeidet med å pønske denne ut! 🙂 Var rimelig sikker på at dette ikke kunne gå bra (er ikke noe bakekone :-)) Men de ble luftige og gode – og de var enkle å lage! 🙂 Hva skulle vi gjort uten deg? 🙂 <3 <3
Jeg blir sååå utrolig glad for å høre dette! Jeg hadde jo nesten gitt opp glutenfri gjærbakst jeg også, men etter jeg fant opp denne oppskriften har jeg virkelig kost meg med å bake igjen. Godt å høre at den fungerer for «ikke bakekoner» og! ? C.
Dette må prøves! Trenger en bruke laktosefrie produkter dersom en tåler laktose?
Nei, absolutt ikke! Bruk vanlige meieriprodukter om du tåler det. 🙂 C.
Jeg sliter med at all glutenfri bakst sklir ut og blir helt flatt og dermed kompakt. Har du noen ideer om hva jeg gjør galt? ?
Også denne oppskriften fløt ut på stekebrettet og ble helt flate, både bollene og kanelsnurrene ?
Hever de? Kanskje du bruker for varm væske? Eventuelt kan du prøve med litt mer mel. C.
Ja de hevet, bollene hevet godt og kanelsnurrene helt ok. Men under heving flyter de ut og fortsetter å flyte ut når det stekes. Kan godt være at jeg har hatt for varm væske om det kan ha betydning ja, har fått høre gjær «jobbet» bedre med varm væske så kanskje den alltid har vært for varm da.
De gangene jeg har prøvd med mer mel har baksten blitt så kompakt at det ikke har vært mulig å spise utenom når det har vært rykende ferskt fra ovnen, hehe!
Hvis de hever, så er det neppe for varm væske som er problemet. Denne oppskriften er det veldig lite mel i og det gjør derfor ikke noe om du bruker litt ekstra mel når du knar deigen. Bollene blir ikke harde, trust me! 🙂 C.
Dette så kjempe godt ut!! ?
Tror du jeg kan bruke 3 dl fløte? Og droppe kesam?
Ja, det tror jeg faktisk! Det kan hende du må bruke litt mer mel da, men bare ikke bruk for mye mel. Deigen vil sette seg etter første heving! C.
Hei! Disse ser fantastisk gode ut!? gleder meg til å prøve?
Går det ann å bruke fersk gjær her? Og kan man bytte ut fløte med helmelk?? klem fra Christina
Fersk gjær går helt fint, og du kam også bytte fløten med helmelk, men da er det mulig de blir bittelitt tørrere. 🙂 C.
Desse var veldig gode! Etter at sambuaren fikk en knekk, etter råd frå legen om å starte med lavFODMAP-mat, så ga dette ein stor opptur! Var skeptisk når smøret klumpa seg/stivna og gjæra ikkje løyste seg opp, men dette blei suksess ? takk!
Hehe, godt å høre at skepsisen gikk over til glede over god gjærbakst! C.
Hei! Disse bollene ble veldig gode, men jeg synes de var litt lite søte i forhold til boller ellers. Hvis jeg vil ha mer sukker, må jeg da ta tilsvarende mindre mel i?
Hilsen Renate
Hei, og beklager at jeg er treg med å svare her!
Hvis du vil ha mere sukker i bollene kan du bare ta mer sukker. Du strenger ikke å endre på noe annet i oppskriften. C.
Hei. Hva er funksjonen til hornsalt i denne oppskriften? Kan man kutte det ut? Vennlig hilsen Marit
Jeg er litt usikker på hva hornsaltet gjør, rent kjemisk, men på meg virker det som om det binder væsken og lager deigen mer smidig, uten at man må tilsette så mye mel. Så nei, jeg ville ikke kuttet ut hornsaltet her.
C.