Da jeg var liten ble det ikke jul før vi hadde laget enorme mengder med sandkaker. Vi måtte lage så mye at vi både kunne gi vekk, men også slik at vi hadde nok til hele julen (og helst også litt før jul…). Jeg vet ikke hvorfor vi sluttet å lage sandkaker, men en eller annen gang etter at jeg flyttet hjemmenfra ble det slutt. Jeg fikk de gamle formene, men brukte de aldri. Dessverre rustet de og for noen år siden gikk de i søppla.

TIPS: Gi en spiselig julegave

Artikkelen fortsetter etter annonsen

For noen dager siden hadde jeg lyst til å prøve meg på sandkaker igjen, men denne gangen ble det glutenfrie sandkaker. Jeg brukte den gamle oppskriften som inspirasjon og endret litt for å tilpasse oppskriften. Det var overraskende lite mandelmel så selv om mandler er moderat FODMAP, så kan du fint spise noen glutenfrie sandkaker og likevel være innenfor eliminasjon.

Prøv også: Glutenfrie berlinerkranser

Siden jeg i ikke hadde sandkakeformer så måtte jeg bruke det jeg hadde: Muffinsbrett. Kakene ble ikke like fine og de ble også litt vel tykke i bunnen. Sikkert fordi deigen sank litt sammen under stekingen. Smaken var heldigvis den samme som jeg husker fra barndommen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Glutenfrie sandkaker

(Gir ca. 10-12 kaker)

100 g. kaldt smør

110 g. glutenfritt mel (jeg bruker Toro lys glutenfri melblanding)

60 g. mandelmel

50 g. sukker

1/2 egg

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Bland alt det tørre i en bolle. Skjær smøret i terninger og smuldre smøret inn i det tørre. Lettpisk et egg og bland inn halvparten av egget. Bland deigen godt og legg den i kjøleskapet i en times tid. Den kan også gjerne ligge i kjøleskapet over natten.

Hvis du bruker sandkakeformer må du smøre disse godt med smør. Trykk litt deig ned i formen og opp langs veggene på formen. Bruker du muffinsbrett med teflonbelegg trenger du ikke å smøre formen (jeg smurte ikke).

Lag også: Verdens beste laktosefrie fudge

Stek kakene på midterste rille i 12-15 minutter. Mens kakene fortsatt er varme må du snu formen opp-ned og gjerne dunke den litt i bordet slik at kakene løsner. Siden mine ble litt tykke i bunnen måtte jeg steke kakene litt etter at jeg hadde tatt de ut av muffinsbrettet.