LavFODMAP på reise kinesisk ordlisteLavFODMAP på reise kinesisk ordliste

Det siste året har Kina vært mitt andre land og det har vært flere innlegg om Kina her i bloggen. Kort oppsummert kan jeg si at det er vanskelig å unngå FODMAP i Kina, både pga. språkbarierer, men også fordi de ikke har forståelse for termen «allergi» eller «matintoleranse». I Kina er det som er sunt «bra for deg». Dvs. at så lenge hvitløk er sunt, så kan de ikke helt forstå at det ikke skal være bra for magen…

Jeg har likevel laget en LavFODMAP på reise kinesisk ordliste. Jeg bukte denne ordlisten da jeg skulle i besøk til noen venner av oss og jeg har også en venninne som brukte ordlisten da hun var i Kina. Dvs. de forstår ordlisten, men jeg er ikke 100% sikker på om de egentlig skjønner opplegget… 🙂

Hva kan jeg spise i Kina?

Å gå på restaurant i Kina kan derfor være litt tricky. De rettene jeg fant ut at jeg kunne spise uten å bli akutt syk var:

sursøt svinekjøtt (kommer ofte bare med kjøtt og saus, men kjøttet er ofte frityrstekt med hvetemel eller rismel, så om du overhodet ikke tåler hvetemel må du sjekke hva de har brukt)

and – om den er med søt soyasaus

stekt kylling i soyasaus

koreansk barbeque – der kan du steke ditt eget kjøtt og velge tilbehør

Finner du ikke noe kan du ihvertfall bestille ris (mi-fæ – hehe… lydspråk…)! Merk at man ofte får risen til slutt i Kina.

Jeg tok dog noen, ganske mange faktisk, sjanser da jeg var i Kina. Noen ganger gikk det bra, andre ganger lå jeg våken halve natten pga. mageknip og noen få ganger gikk det virkelig galt.

Hvor er toalettet?

I Kina har de toaletter nesten over alt. De har sjeldent vestlige toaletter, men toaletter man må sitte på huk for å gjøre sitt fornødne. Når man er vant til vestilge toaletter er det litt rart å sitte på huk (jeg kan tenke meg det er enda rarere for menn…), men man blir vant til det. I følge anatomien er det visstnok slik man skal gå på do! Altså….

Det er altså toaletter nesten over alt, men vær obs. på at det sjeldent er toalettpapir. Dette er grunnen til at du får kjøpt papirlommetørklær de aller fleste steder. De fleste med IBS er vant til å gå med papirlommetørklær/dopapir i vesken i tilfelle det mangler. I Kina er det en nødvendighet!

Om uhellet er ute

Kineserne er ikke så sjenerte av seg når det kommer til kroppslyder. De smatter, raper og fiser som om det er den mest naturlige ting i verden (det må igrunnen være ganske befriende, selv om jeg ikke akkurat er der selv….;) ). Det vil si: Om du blir skikkelig dårlig så skal du ikke være redd for å lage hverken lyder eller lukt, for dem er det helt naturlig!

 

Lagre

Lagre

Lagre