Risikogruppen for korona, meg?

av | Helse | 0 kommentarer

Mange har spurt meg om jeg er i risikogruppen for korona, siden jeg er kronisk syk. Normalt sett ville jeg ikke vært det, tror jeg. For å være helt ærlig så tenker jeg at så lenge jeg ikke selv har tenkt det, så er jeg det ikke. Men altså.

Plutselig ble jeg likevel i risikorgruppen for korona

Nå har det seg slik at jeg skal operere hemoroidene fra H på neste mandag. Dette er en operasjon jeg har ventet på siden mai, i fjor. Jeg skulle egentlig ha operert i slutten av januar, men så ble operasjonen utsatt.

Dette er ikke livstruende, men de siste to månedene har det vært ekstremt smertefullt. Så ille at jeg gråt i telefonen, da jeg snakket med legen min. Du vet den følelsen når du har så vondt at du er kvalm, skjelver og er svimmel og samtidig vet at du ikke har operasjon før om 2 måneder. Da gråter man både av smerte, men også fordi man føler seg trengt opp i et hjørne. For hvordan skal man klare å leve med dette i to måneder? Da ble jeg enig med legen min om å prøve Sheriproct stikkpiller, noe jeg ikke har prøvd før. Jeg hadde ærligtalt ikke noe tro på at de skulle virke siden salven ikke har hjulpet litt en gang. (Eneste salven som hjalp en liten stund, men som sluttet å virke var Procectodyl. Den er på resept.) Ble også enig med legen om at hvis det ikke ble bedre, så skulle han legge meg inn for akutt operasjon.

Les også: Slik forberedet jeg meg til operasjonen

God virkning, men…

Etter bare en dag var jeg bedre, ihvertfall så bra at jeg kunne fungere, og jeg har tenkt at jeg skulle holde ut til operasjonen. Siden jeg har en bindevevssykdom som gjør at jeg får fort betennelse og komplikasjoner ved inngrep er dette også det smarteste. Kirurgen kjenner til situsjonen min, tar de hensyn som må taes og jeg får forebyggende antibiotika. Blir jeg hasteinnlagt er det ikke sikkert de kan ta slike hensyn.

Les også: Jeg overlevde operasjonen

Så hvorfor risikogruppen?

Jeg kan ikke ta sjansen på å bli syk nå. Derfor føler jeg nå at jeg likevel er i risikogruppen for korona og holder jeg meg inne frem til operasjonen. Så er det store spørsmålet: Blir det operasjon? Jeg må ringe sykehuset senere i dag, mest fordi jeg har en mann som kommer hjem fra Tyskland på søndag og som derfor må rett i hjemmekarantene. Dvs. at hvis det blir operasjon så må han bo et annet sted.

Hvis det ikke blir operasjon, så kan vi bare ha hjemmekarantene sammen. DA er jeg jo ikke i risikogruppen! (Men mulig vi kommer til å gå hverandre på nervene… 🙂 )

Fordeler ved å få tatt operasjonen er selvfølgelig at jeg da får tatt den og blir ferdig. Nå har jeg gruet meg så lenge og hatt så vondt at jeg bare vil få det overstått.

Les også: Ukene etter operasjonen

Ulempene er dessverre mange. Siden jeg ofte får komplikasjoner er det ikke noe kjekt å operere når situasjonen på sykehusene er som den er. Jeg vil også muligens være ekstra redusert etter inngrepet og derfor kanskje også mer mottagelig for både korona og andre ting. I tillegg er det veldig egoistisk å oppta en sykehusseng, personale, anestesi, når det ikke er livstruende?

Får ta en telefon til sykehuset å høre ja…

Tabuene

Så kan man spørre seg om det er normalt å skrive om hemoroider i en blogg, noe så privat. Vel, 50% av alle over 50 år vil bli plaget av det. Grunnen til at det er så hinsides lange køer for å hjelp er jo også…. fordi det er mange som sliter med dette. Likevel skal man ikke snakke om det… Hadde det vært blindtarmen eller mandlene, så er det greit å snakke om!?

Grunnen til at jeg skriver om det her er ikke fordi jeg egentlig er så opptatt av å bryte tabuer, men fordi jeg, da jeg selv plutselig oppdaget djevelskapen (beklager… 🙂 ), så begynte jeg å søke på nettet. Det var ikke lett å finne annen informasjon enn den kliniske, fra sykehusene og legene. Samme informasjonen over alt, men lite om at det faktisk er mennesker som har dette! Samtidig kommer jeg ikke til å gå veldig i detalj her, det går en grense selv for meg!  Om noen ønsker må de gjerne skrive til meg privat, på Facebook, så skal jeg heller forklare mer.

Les også: Er hemoroider det største tabuet?

Les mer: Å være syk og ufør, enda et tabu

NB! Sheriproct stikkpiller er det leveringsproblemer på frem til uke 17. Dvs. at det kan være vanskelig å få tak i. Jeg begynte nesten å gråte da jeg hørte det, men fikk tak i noen esker slik at jeg har frem til operasjonen. (De skal ikke taes over flere uker, men jeg har en avtale med kirurgen og legen min om bruken.)

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

influensa
Helse

Influensa meg 1-0

I dag skulle jeg egentlig vært i Oslo, for å holde foredrag under Reiselivsmessen. Jeg har ikke hatt influensa siden jeg var 18 år, men i forrige uke slo den til. Hardt og brutalt. Først trodde jeg det var jetlag, men da halsen ble som sandpapir, jeg begynte å...

Les mer...

Eggkoker
Hverdagen, Mat og kjøkkenredskaper

Eggkoker

Ja, hva skal man egentlig med en eggkoker? Man kan da like godt koke eggene sine i en kjele, på en kokeplate? Det er ihvertfall det jeg alltid har tenkt, inntil jeg kom på den geniale ideen at jeg kan ta med meg eggkoker når jeg er ute og reiser. Ferske egg får jeg...

Les mer...