Når man har noen bananer som bare må brukes, hva lager man da? Jeg KUNNE laget banankake, men for tiden prøver jeg å gå ned noen kilo, så da måtte det bli noe annet. (Nei, lavFODMAP-dietten er IKKE en slankekur, men det må være lov å ønske noen kilos vektreduksjon selv om man har IBS?) Da ble det en superenkel glutenfri musli. Normalt sett ville jeg hatt både nøtter og frø i muslien, men siden det er i overkant mye kalorier i frø og nøtter ble det uten. Du kan selvfølgelig tilsette ekstra frø og nøtter og bruke vanlig sukker istedenfor kunstig søtning. Eventuelt kan du kutte ut ekstra søtning og satse på at bananene gir nok sødme, men jeg ønsket en litt søt musli denne gangen. Her kan du altså bruke akkurat det du vil, og har i hus.

NB! Modne bananer er lavFODMAP kun ved 1/3 banan. I tillegg er det mengdebegrensing på havregryn på ca. 30 g. Mange tåler mer av begge deler, så om du er forbi eliminasjonsfasen av dietten, så kan du prøve deg frem.

Oppskriften for deg som vil ha musli uten bananer.

Superenkel glutenfri musli

160 g. banan (2 små bananer)

10 g. olje (ca. 1 ss.)

2 ts. Natreen (som er lavFODMAP)

1,5 ts. kanel

190 g. (glutenfrie) havregryn

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 150 grader.

Knus bananene og bland inn olje, søtning og kanel. Hell over havregryn og rør godt. Legg blandingen på et bakepapirkledd stekebrett. Stek muslien i 30-40 minutter, men vend/bland den godt noen ganger i løpet av steketiden. Havregrynene skal være gyldne, tørre og med «crunch» når de er ferdige. Steketiden kan variere fra ovn til ovn så her må du passe på.

Jeg elsker å spise musli sammen med litt laktosefri/redusert yoghurt for et lett kveldsmåltid. Spesielt godt liker jeg vaniljeyoghurten fra Q-meierene. Denne er ikke helt laktosefri, men laktoseredusert. De aller fleste tåler litt laktose. Selv jeg som er veldig laktoseintolerant kan spise denne!

 

 

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.