Glutenfri og laktosefri leverpostei

av | mai 30, 2015 | Frokost og lunsj, Jul og julekaker, lavFODMAP oppskrifter | 14 kommentarer

Er du en av dem som har savnet glutenfri og laktosefri leverpostei, som også er lavFODMAP?

Leverpostei er en av de tingene jeg virkelig har savnet på lavFODMAP-dietten. Det er vel også noe av det jeg har fryktet mest mht. å lage det selv. Jeg har hørt skrekkhistorier om folk som aldri har klart å spise leverpostei igjen etter at de har prøvd å lage det, så jeg må si jeg har vært ganske lunken til å prøve det ut. Å lage glutenfri og laktosefri leverpostei var derfor egentlig ikke så avskrekkende, det var mest det å gjøre det…

Inspirasjonen til å lage glutenfri og laktosefri leverpostei kom

For noen uker siden var det en som postet et bilde av hjemmelaget leverpostei i en facebookgruppe og da fikk jeg plutselig lyst til å prøve det. Som vanlig satte jeg meg ikke veldig inn i leverposteilaging før jeg begynte og jeg var litt i stuss da jeg sto i butiken og så på lever av svin og okse… Jeg valgte svin og ifølge min mor er det riktig. Jeg forventet ikke 100% bra resultat første gangen, men må si jeg er positivt overrasket over hvor lett det var og ikke minst, hvor godt det ble!

Oppskriften jeg nå skal deles kommer nok til å bli «pimpet» litt etterhvert, men dette er ihvertfall en god basisoppskrift. Neste gang skal jeg eksperimentere litt med både kapers, litt balsamico, kanskje litt sylteagurk og litt annet krydder.

 

Til ca. 8 små former med glutenfri og laktosefri leverpostei trenger du:

 

ca. 450 g. svinelever i biter

ca. 200 g. bacon skåret i små terninger

2 egg

1 dl. laktosefri fløte

1,5 -2 ts. salt (pga. saltet i baconet er dette litt vanskelig, siden man heller ikke kan smake, men ta heller litt for lite enn litt for mye!)

1 ts. cayennepepper

20-30 g. grovhakket vårløk, kun det grønne

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 175 g. Kjør alle ingrediensene, utenom vårløken, i en kjøkkenmaskin med kniver. Når alt er blitt en (ganske ekkel) tjuktflytende suppe/røre blander du inn vårløken. Fordel røren i smurte former og stek leverposteiene i vannbad, på midterste rille, i ca. 30 min. Bruk steketermometer, når det viser 76 grader er leverposteien ferdig.

TIPS! Om du synes det er litt ekkelt å skjære i leveren kan du skjære den opp når den er halvtint!

 

 

Lagre

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, Entreprenør, blogger og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Jeg å dele hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, slik som hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

Del denne oppskriften på:

14 Kommentarer

  1. Linn

    Jeg spiser ikke svin. Kan jeg bruke lever fra andre dyr, og kutte ut baconet?

    Svar
    • Cecilie

      Det går helt sikkert bra å bruke lever fra annet enn svin, men jeg tror jeg ville erstattet baconet med noe annet salt kjøtt, rett og slett for å få mer og litt rundere smak. C.

      Svar
  2. Tonje

    Hei. Mulig det var mitt bilde du så 🙂 Jeg har begynt å lage leverpostei til jul og lager såpass mye at jeg fryser ned og har i månedsvis etterpå 🙂 Jeg bruker spekk istedenfor bacon, men bacon er helt sikkert godt det også. Snakket med en mann på butikken om forskjellen mellom svinelever og okselever. Mener han sa at okselever vil gi en strammere smak. Jeg hadde i ansjos, men tok nok litt for mye da mannen min syns det blir litt ettersmak av ansjos. Men uansett så digger jeg leverpostei selv om det ser helt gørr ut før man steker det og har det på glutenfritt havreknekkebrød nesten hver dag 😀

    Svar
    • Cecilie

      Litt sent svar her! Ja, mulig det var ditt bilde. 🙂 Takk for tipset med ansjos og spekk! Er en stund siden jeg har laget leverpostei nå. Kjenner det er litt tiltak. 🙂 C.

      Svar
    • Cecilie

      Oj, det vet jeg faktisk ikke… jeg turde ikke å ha den i mer enn 3 dager, men da var den stort sett oppspist. 🙂 Lag små porsjoner og frys ned! C

      Svar
    • Britt Elin

      Hei! Kan jeg fryse leverposteien i den ildfaste formen?

      Mvh Britt

      Svar
      • Cecilie Hauge Ågotnes

        Beklager sent svar her…. Har hatt litt problemer med spam i kommentarene og da har flere kommentarer forsvunnet! hvis formen tåler frysing kan du fryse i formen, men jeg tror kanskje jeg bare ville tatt den ut av formen for å unngå at den knuser. C.

        Svar
  3. Linn

    Jeg leste en kommentar et sted om at ikke få så sterk leversmak kan man koke leveren i noen minutter før man lager leverposteien. 🙂 Jeg skal prøve og lage i brødformer, og så heller posjonere etterpå. 🙂

    Svar
    • Cecilie

      Det har jeg olle prøvd, men syntes ikke det blir så sterk leversmak om man blander med bacon. Hehe… 🙂 C.

      Svar
  4. TorilMormor

    Kalvelever er mye mildere på smak enn svinelever. Storfelever brukes omtrent ikke pga at den er altfor sterk/stram på smak.

    Svar
    • Cecilie

      Ah, DET var et godt råd! Har hørt at kyllinglever også skal være bedre? (Som du skjønner så er ikke jeg noe ekspert på lever… 🙂 ) C.

      Svar
  5. Ingrid

    Kan man bruke eggerstaning her? Evt bare droppe egg?

    Svar
    • Cecilie

      Hei, jeg tror kanskje jeg ville erstattet egget med noe som binder, men jeg har ikke prøvd det selv. Jeg vet at det er noen som bruker hvit saus i leverpostei, så kanskje prøve det (med laktoserfri melk, ev. den melken du tåler, og rismel)?
      C.

      Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.