lavFODMAP på reise i Trondheim

av | Land og steder | 0 kommentarer

lavFODMAP på reise i TrondheimlavFODMAP på reise i Trondheim

For en ukes tid siden var vi i Trondheim. Dette er byen vi studerte i og der sønnen ble født. Ingen av oss har vært der annet enn på jobbreise (dvs. ikke innom studentbyen vi bodde i og knapt nok i sentrum) siden vi flyttet så vi som foreldre var nok nesten mer spente enn sønnen, som skulle flytte dit. I tillegg var jeg spent på hvordan Trondheim ville være som «lavFODMAP-by».

Les omtale av Radisson Blu Royal Garden

To rom og kjøkken – en FANTASTISK restaurant!

Hva har de på kafeene her da?

Første dagen hadde jeg en times tid uten noe «program». Tiden brukte jeg på å sjekke ut litt kafe’er og hvilket utvalg de hadde av laktosefri melk/glutenfritt.

Dromedar kaffebar

har laktosefri melk og det virker som om dette er standard i alle deres kafe’er. Siden jeg ikke hadde planer om å spise eller drikke kaffe der spurte jeg ikke om de hadde noe gluten- og laktosefri mat. Det eneste jeg så at de hadde var glutenfrie sjokoladecookies, men de var med laktose. De som tåler litt laktose, noe mange gjør, kunne sikkert tatt noen biter av denne!

Rosenborg Bakeri glutenfrittRosenborg Bakeri

har glutenfrie muffins og noen kaker, men av en eller annen grunn hadde de ikke innholdsfortegnelse på de glutenfrie produktene sine, kun på de ordinære bakerivarene! De hadde heller ikke laktosefri melk…

SushiSushi 1Sushi

Trønderne må være glad i sushi, for sushi får man mange steder i Trondheim, heldigvis! Sushi er lavFODMAP, men vær obs. på at både wasabi og syltet ingefær kan inneholde sorbitol (E420). Hvis du vet at du tåler dårlig polyoler, slik som meg, så ville jeg styrt unna både wasabi og ingefær med mindre du kan få bekreftet av det ikke er sorbitol i. Soyasaus er lavFODMAP og med mindre du har cøliaki trenger du ikke å bruke den glutenfrie varianten.

Det ligger opptil flere matvarebutikker midt i Trondheim sentrum. En Rema 1000 i Olav Tryggvasonsgate og en Bunnpris i Dronningensgate/Munkegata. Jeg hadde ikke tid til å sjekke hvilket utvalg disse butikkene hadde av glutenfritt/laktosefritt, men jeg regner nesten med at de har noe.

Moholt studentbyTrondheim er en utpreget studentby. Om sommeren, når studentene er borte, er det relativt rolig i gatene. Idet semesteret starter yrer det av folk, både i byen og i studentbyene som ligger rundt Gløshaugen og Dragvoll.

Mimring om gamledager

Vi bodde i en liten familieleilighet på Moholt Studentby og derfor var det obligatorisk med et lite pitstop dit etter ett av våre mange besøk på IKEA. Sønnen husket ingenting, men for oss var det både vemodig og veldig kjekt, spesielt med tanke på at det var her vi også ble foreldre for første gang. Lite var endret og selv om det er 15 år siden vi flyttet, føltes det ikke så lenge siden den lille gutten vår tasset rundt i nabolaget. Sønnen skal ikke bo her, men vi kan ikke nekte for at vi synes det er artig at han skal bo i byen han en gang bodde i og gå på samme skole som faren.

Bakklandet

Siste dagen fikk vi også tid til en liten rusletur og vi valgte da å gå til Bakklandet med sjarmerende hus og flere koselige kafe’er. Dessverre gikk jeg ikke inn og spurte etter gluten- og laktosefritt på noen av kafe’ene, men Dromedar har en filial på Bakkandet, så jeg vil tro at det ihvertfall er mulig å få laktosefri melk til kaffen her!

Trondheim 2Jeg fikk aldri tid til å gå innom den nye mathallen i Trondheim. I det hele tatt var det knapt med tid til å rekognisere denne gangen, men jeg skal tilbake til Trondheim og da skal jeg sjekke enda bedre hva som finnes for oss lavFODMAPere.

Cecilie Hauge Ågotnes

Cecilie Hauge Ågotnes

Grunder, skribent og forfatter

Siden jeg alltid har likt å skrive og å lage mat ble det naturlig for meg å starte denne bloggen for å fortelle min IBS-historie. Her deler jeg hverdagen med irritabel tarm og alt som følger med, hvordan jeg har praktisert lavFODMAP-dietten og hvordan det er å leve med kronisk sykdom.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg